Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Hezké odpoledne, pomohl by mi ptosím někdo s mojí chybou v tomto příkladu? Je mi jasné, že zrychení do kopce nebude rychlejší
Na Nákladní automobil o hmotnosti 1500kg působí vztažná síla 5000N. Jak velké bude zrychlení na silnici se stoupíním 1/1000. Tření zanedbejte.
Moje řešení je:
tg0,001=1,745
F=m*g*cos alfa
F=14 705N
F=14705-5000=9075
a=F/m= 9075/1500=6,05m/s-2
Popřípadě jestli by mi prosím někdo poradil jak převést to stoupání, předpokládám, že je chyba tam

Zdravím,
pri podobných príkladoch je vhodné nakresliť si náčrt danej situácie a na základe toho odvodzovať vzťahy pre výpočet. Urobil/a si si ho?
Stúpanie zapísané v tvare [mathjax]x/y[/mathjax] je definované ako zvislé prevýšenie o [mathjax]x[/mathjax] dĺžkových jednotiek na každých [mathjax]y[/mathjax] tých istých dĺžkových jednotiek vodorovnej vzdialenosti.
Ak si zvolíme ako dĺžkovú jednotku 1 meter, v našom prípade sa teda jedná o prevýšenie 1 m na 1000 m.
Keď si to zakreslíš ako pravouhlý trojuholník s jednou odvesnou vodorovnou a druhou zvislou, vodorovná odvesna zodpovedá [mathjax]y[/mathjax], zvislá odvesna [mathjax]x[/mathjax] a prepona je tvoja naklonená rovina. Pre uhol [mathjax]\alpha [/mathjax], ktorý zviera odvesna [mathjax]y[/mathjax] s preponou a ktorý definuje stúpanie naklonenej roviny, platí [mathjax]\tan\alpha =\frac{x}{y}[/mathjax].