Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 06. 2021 13:15

Fire.RR
Zelenáč
Reputace:   

Hydraulika - stanovení průtoku vodovodu

Dobrý den,
chtěl bych někoho znalejšího problematiky hydrauliky požádat o pomoc/radu/nasměrování jak postupovat. Potřeboval bych stanovit jaký budu mít průtok vody při volném vyústění nad vodní plochu, za předpokladu, že znám pouze přetlak (2 bar) v místě napojení na stávající vodovod (potrubí DN500), dimenzi navrhovaného potrubí PE d160 (DN 130,8mm) a jeho délku cca 260 m.
- Geodetická výška místa napojení potrubí na vodovod je cca 337,04 m.n.m.   
- Geodetická výška místa vyústěné potrubí nad vodní hladinu je cca 337,87 m.n.m.

Předem děkuji za jakékoli rady.

#2 29. 06. 2021 23:14

Aleš13
Reputace:   

Re: Hydraulika - stanovení průtoku vodovodu

Jestli to nemá být školní úkol i s postupem, tak mi vychází při tlakové ztrátě 1.9 baru (desetinu jsem ubral, protože je potrubí do kopce) průtok 48 litrů za sekundu. Jednou jsem si na to udělal jednoduchou excelovou tabulku, ale nějak se sem nedá dát jako příloha. Na netu jsou jinak různé online kalkulátory, třeba https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a- … -v-potrubi a dají se sehnat i sofistikovanější, které zahrnují další vlivy.

#3 01. 07. 2021 08:16 — Editoval Fire.RR (01. 07. 2021 08:16)

Fire.RR
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za odpověď,
výsledek cca odpovídá realitě. Mohu si jen ujasnit postup přes přiložený kalkulátor z TZB-info. je to tak, že vím že na té délce musím prakticky ztratit veškerý přetlak, tak jedu systémem pokus/omyl, kdy zadávám hodnoty aby se mi tlaková ztráta co nejvíce přiblížila hodnotě počátečního tlaku?

#4 01. 07. 2021 15:02

Aleš13
Reputace:   

Přesně tak, aspoň tak jsem to dělal. Většinou je úloha obrácená, jaký potřebuju tlak (výkon čerpadla) pro daný průtok, proto jsou ty vzorečky napsané takhle. A ruční iterace byly jednodušší než si z nich vyjádřit ten průtok :-)

Zápatí