Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Tuhá tyč délky [mathjax]l[/mathjax] o zanedbatelné hmotnosti je upevňena kolmo na vodorovnou otočnou hřídel tak, že osa hřídele délku tyče dělí v poměru 4:3. Na konci delší části je umístěna ocelová kulička o hmotnosti [mathjax]m_1[/mathjax], na konci kratší části ocelová kulička o hmotnosti [mathjax]m_2[/mathjax], přičemž střed kuličky je vždy na konci tyče. Soustavu udržuje elektromotor v rovnoměrném otáčivém pohybu s frekvencí [mathjax]f[/mathjax].
Jakou maximální silou je namáhána osa otáčení?
Nejde mi o tu technickou stránku, to už pak nebude problém, ale o tu úvahu. Co znamená, že je osa otáčení namáhána? Já nevím, co si mám pod tím představit. Z pohledu toho motoru na každou kuličku působí odstředivá síla a tíhová síla, asi to s tím bude nějak souviset. Jak ale?
Já mám pocit, že to bude trochu podobné jako mé předešlé téma. Na kuličky působí odstředivá síla (z pohledu ze soustavy spojené s tyčí) a tíhová síla a pak také tahová síla tyče, ale ta tu asi není podstatná. Já ale nevím, co znamená ten pojem "osa je namáhána". Snažil jsem se najít vysvětlení toho pojmu v podobné situaci, ale nic jsem nezjistil. Bez toho se nikam dál nedostanu.
No, mamísto všeho toho meditování kolem by sis už konečně mohl zapamatovat, že když se hmotný bod pohybuje po kruhové dráze, působí na "vazbu" - tedy na tyčku, provázek nebo dráhu silou [mathjax]F=m\frac{v^2}{r}=m\omega^2r[/mathjax]
Nic víc tady nepotřebuješ. Hřídel je tady umístěna svisle, tyčka vodorovně, takže vlivem tíhové síly se nejspíš vůbec nemáš zabývat. A silové namáhání? To je síla, která působí na tu rotující hřídel (do boku, tedy radiálně). Axiální směr (ve směru hřídele) zjevně nemáš řešit.