Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chápu, že v povrchové vrstvě na částice kapaliny působí výsledná přitažlivá síla směrem dolů, takže díky tomu podle toho, co jsem pochopil, vzniká v kapalině vnitřní tlak. Jak si to mám ale představit? Já si to představuji tak, že ty částice v povrchové vrstvě jsou přitahovány jinými částicemi dolů "dovnitř" do kapaliny, dokud se tato síla velikostně nevyrovná odpudivé síle. Částice se v povrchové vrstvě na sebe více namačkají, proto se bude chovat jako pružná blána. Nicméně si už neumím moc představit vznik toho vnitřního tlaku. Je to tak, že vzhledem k tomu, že v té kapalině už není moc "volného místa", tak ty částice v té povrchové vrstvě moc neklesnou "dolů" a začnou tedy místo toho působit většími odpudivými silami všude kolem, které se budou díky Pascalovu zákonu šířit všemi směry? Je tedy vnitřní tlak všude stejný? Nebo jak si to celé mám představovat?
A k tomu se tedy ještě přidá tíhová síla Země, díky které na sebe budou částice působit ještě více, takže když nepočítám atmosferický tlak, tak celkový tlak v nějakém bodě v kapalině není jenom hydrostatický tlak?

Povrch kapaliny je jako pružná blána a má i jistou pevnost.
Přirozený tvar kapaliny je koule, protože má nejmenší povrch ze všech těles daného objemu. Pokud se kapalina rozteče, je to vlivem tíhy.
Všiml jste si kapek vody na hodně horké plotně?
Důkazem toho, že povrch kapaliny má jistou pevnost, je to, že se jehla udrží na hladině.