Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 05. 2009 21:07

jt500x
Zelenáč
Reputace:   

pomoc s příkladem

Vůbec si s tímhle nevím rady

Určete poloměr trajektorie elektronu v urychlovači částic, který po urychlení napětím 1 kV vlétl do homogenního magnetického pole (kolmo na jeho siločáry) o magnetické indukci 0,001T.

#2 02. 05. 2009 21:33

marnes

Re: pomoc s příkladem

↑ jt500x:
pro poloměr částice v mag. poli platí vztah r=(mv)/(Be), kde krom rychlosti vše známe. Pro kinetickou energii částice urychlené napětím platí 1/2mv^2=eU, ze kterého vypočítáme rychlost a dosadíme. Uvidíme, snad to projde kontrolou

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 18. 05. 2009 07:39

Neználek
Místo: Ostrava
Reputace:   

Zdravím,potřeboval bych nutně pomoct s příkladem,
Kolo na hřídeli má poloměr hřídele 40cm a poloměr kola 1,2m.
Na hřídel působí těleso o hmotnosti 300kg.Urči sílu působící na obvodu kola , která udrží břemeno v rovnováze.Ke tření nepříhlížíme.
Děkuji :-)

#4 18. 05. 2009 07:55

Ivana
Reputace:   32 

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#5 20. 05. 2009 14:25

Neználek
Reputace:   

Zdravím potřebovalbych poradit:
Rumpál má průměr hřídele 12 cm a délku kliky 72cm.Zvedáme jím těleso o hmotnosti 240kg.Jakou silou musíme při zvedání působit na kliku , zanedbávame-li tření?
Děkuji .

#6 20. 05. 2009 15:37

Ivana

#7 20. 05. 2009 15:42

Ivana

↑ Neználek:... tady je jeden z typů rumpálu ... naviják na lano :

http://cs.wikipedia.org/wiki/Rump%C3%A1l

#8 18. 06. 2009 17:13

Neználek
Reputace:   

Zdravím,potřeboval bych poradit:
110.Vodorovné dno nádoby má obsah 400 cm2 voda sahá do výšky 30cm nade dnem.
Objem vody v nádobě je 10litrů.Porovnej tlakovou sílu F vody na dno a gravitační sílu FG  Vody.Co můžeme z výsledku předpokládat o tvaru nádoby.
Děkuji za Help.

#9 18. 06. 2009 20:36

marnes

↑ Neználek:
1) vypočítej F=ph.S a Fg
2) pak jste se učili o hydrostatickém paradoxu, tj 3 situace, tak nad nimi popřemýšlej, jak je to s Fg a F. Poradím, když Fg=F pak stěny nádoby jsou svislé

#10 30. 06. 2009 17:27

Neználek
Reputace:   

Zdravím,potřeb.bych poradit
Jak velký tlak je v hloubce 11034m.
Hustota mořské vody je 1020kg/m3 Jaký objem by v té hloubce zaujal 1 litr vody,když se voda stlačí tlakem 100kPa o 50 miliontin svého objemu?
Děkuji mooc :-)

#11 30. 06. 2009 17:29

Neználek
Reputace:   

Zdravím ještě jednou zapomněl jsem ještě přídat tyto příklady:
1.Žulovou kostku,která má objem 4dm držíme v ruce jednou ve vzduchu podruhé zcela ponořenou ve vodě.Urči o kolik je ve druhém případě potřebná síla menší než v prvním případě?
2.
Betonová deska o hmotnosti 300kg a o objemu 115dm je zvedána jeřábem z vody do vzduchu.Jak velkou silou na ni jeřáb působí, je-li deska úplně ponořená ve vodě a je-li zcela na vzduchu?
Dííík mooc

#12 30. 06. 2009 21:02

marnes

↑ Neználek:
1)Jak velký tlak je v hloubce 11034m.

ph=h.ró.g

2)Žulovou kostku,která má objem 4dm držíme v ruce jednou ve vzduchu podruhé zcela ponořenou ve vodě.Urči o kolik je ve druhém případě potřebná síla menší než v prvním případě?

ve vzduchu F1=Fg=m.g
ve vodě      F2= Fg - Fvz          Fvz= Vt . ró. g       Vt - objem ponořené části tělesa, ró - hustota kapaliny

rozdíl F=F1-F2=Fvz

3)Betonová deska o hmotnosti 300kg a o objemu 115dm je zvedána jeřábem z vody do vzduchu.Jak velkou silou na ni jeřáb působí, je-li deska úplně ponořená ve vodě a je-li zcela na vzduchu?

stejné úvahy jako ve 2)

#13 30. 06. 2009 21:13

Ivana

↑ Neználek:.. vidím, že kolega ↑ marnes: již poslal návod , kterého tímto zdravím :-) a přeji mu pěkné a dlouhé prázdniny :-))

tak já jen upřesním postup v 1.

http://forum.matweb.cz/upload/1246388961-IMG%20(1).jpg

#14 30. 06. 2009 21:19

Ivana

↑ Neználek:

tady je moje řešení , snad jsem nepopletla řády :

#15 30. 06. 2009 21:36

Ivana

#16 03. 07. 2009 08:45

Paja.mec
Zelenáč
Reputace:   

Zdravim Vás
Mám problém s úlohou, kdy z výšky h=2m padá závaží o hmotnosti m=1kg na pevnou podložku.
Zajímá mě, jakou silou F=? při dopadu bude závaží působit na podložku.

V praxi jsem to vyzkoušel a je to velká šlupka která nám rozbila podlahu.
Předem díky za odpověd. Paja

#17 04. 07. 2009 10:32 — Editoval jelena (04. 07. 2009 22:28)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Paja.mec:

Zdravím,

problém není ani tak v tom, s jakou sílou působí na podložku, ale kolik energie takové padající těleso mělo a za jakým účelem tato energie byla využita.
Závaží ve výšce h mělo potenciální energii $E=mgh=1\cdot2\cdot10=20 J$

Tato potenciální energie během padu se měnila na kinetickou, až se zcela přeměnila na závěr padu (budeme předpokladat, že odpor vzduchu byl minimální, budeme zanedbavat):

$E_p=E_k$

$mgh=\frac12mv^2$, odsud rychlost dopadu tělesa: $v=\sqrt{2gh}=\sqrt{40}=6.3 \text{ m/s}$

pro představu je to cca 23 km/hod, což se mi nezdá zas tak moc, hm.

Dál bychom pokračovali k řešení impulsu síly a problému rázu a srážek (realita asi nebude zcela "průžná srážka" - bylo by potřeba vědet, na kolik dílu se nam dlaždice rozbila a jak daleko letelo nebo nějaké mechanické vlastnosti dlaždic, neslibuji, že se mi bude chtit pohledat) a z doby pusobení sily (což bude asi doba velmi kratká) se dostaneme k velikosti sily. nevím však, nakolik se mi podaří namodelovat realitu:

http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek … mp;page=52

http://cs.wikipedia.org/wiki/Impuls_s%C3%ADly

http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1z_t%C4%9Bles

A na závěr bychom pohovořili o tom, že je rozdíl, zda závaží padá na nějakou elastickou podložku, která je schopna energii absorbovat a využit na průžnou deformaci - makromolekuly se pěkně pohnou, ale nedojde k narušení materiálu  (třeba u kvalitních podlahových krytin rázůvzdorných - Fatra vyvinula speciální lino do škol, to je dobře), ale dlažba je křehká v tom smyslu, že neumí reagovat na deformaci po delší dobu a nedokaže se vrátit do původního stavu bez poškození.

O samotném působení síly ve smyslu tlaku na podložku asi nemá smysl uvažovat - nemodeluje to realnou situaci.

A z toho všeho plyne ponaučení - experimenty si dobře rozmyslím, experiment provádim s maximálním ohledem na bezpečnost svou a okolí, nebo raději zůstanu u teoretických úvah a studia literárních a jiných zdrojů.

Někdo z kolegů možna namodeluji situaci více podrobně a pečlivě (tipuji, že kolegove BrozekP nebo rughar v tom maji lepší možnosti, než já), já bych se zás rozpovídala o elasticitě podlah.

Případně se ptej. OK?

-----------------------------------------
О сколько нам открытий чудных
Готовят просвещенья дух       
И опыт, сын ошибок трудных,
И гений, парадоксов друг,     
И случай, бог изобретатель...

So many wonders to discover
Are yet with the enlightenment spirit,
Experience, the son of painful errors,
And genius, the paradoxes' friend,
And accident, inventive god...

А.С. Пушкин (A.S. Pushkin)

O kvalitní český nebo slovenský překlad se dá třeba vyhlasit soutěž, hodně zdaru :-)

#18 08. 07. 2009 08:06

Paja.mec
Zelenáč
Reputace:   

Díky za odpoveď.

Ke stejnému výsledku jsme došli také.
Problém je ten, že  pokud chci použít vzorec pro pevnost SIGMA=SÍLA/PLOCHA
musím znát dopadovou sílu.
Proto hledám řešení pro její výpočet.

JInak dle normy FTZÚ musí uvedená dlaždice (125x125x15) vydržet rázovou zkoušku 20J  (1kg z výšky 2m).

Staticky dlaždice vydrží zátěž 450kg, ale rázovou zkoužku nevydrží.

Zkouší se válečkem průmeru 25mm s kuželovou hlavou s rádiusem 5mm.

Pokud máte možnost nějak stanovit dopadovou sílu, tak mi to sem prosím naznačte.

Díky  Paja. mec

#19 08. 07. 2009 19:03

jelena
Jelena

↑ Paja.mec:

Zdravím,

doufám, že toto povídání nemá být podkladem pro reklamační řízení.

Můj názor:

1. Abych se seriozně vyjádřila k výsledku, který udává FTZÚ, musela bych vidět protokol (který se nesmí reprodukovat jinak, než cely, - tedy nic :-) nebo alespoň znat metodiku (stačí odkaz na číslo standardu, podle kterého se zkouška prováděla a hodnotila).

2. Je velký rozdíl a nemá smysl porovnávat zkoušku statickou (tlak) nebo pomalé zatížení (stanovení pevnosti v ohybu - která je pro dlaždičky standardizovanou metodou) se zkouškou dynamickou (odolnost proti rázu). Pokud bude zájem, je možné to více podrobně rozebrat, proč tomu tak je.

3. Trvám na tom, že dynamická zkouška "odolnost proti rázu" bude vyhodnocována pomocí úkazatelů energie (tedy ve vysledku se maji objevit jednotky J, případně vztažené k nějakému parametru dlaždičky (tloušťce). Rázová odolnost bude vyjádřením schopnosti dlaždičky energii absorbovat a odolávat rychlým nárazům.

Statická zkouška bude hodnocena ukazatelem síly vztažené k obsahu plochy působení a bude udávat odolnost dlaždičky k trvalému pomalému namáhání.

4. A tento bod je spíše výplodem fantazie, než něčeho smysluplného - a to je problém velikosti síly, které se stale dožaduješ.  Jelikož nemám informaci ani odhad, jak dlouho trvá kontakt tlouku s dlaždičkou, tak neumím odvodit hodnotu síly jinak, než najit nějakou úlohu na impuls síly (například HRW má úlohy s míčem při dopadu, golfistou při odrazu a doba kontaktu je 0,02 s nebo 0,017 s nebo také 0,005 s - budu tomu věřit).

V tomto případě v okamžiku dopadu může působit síla F=mv/t= 6,3/0,02=315 N až 6,3/0,05=1260 N, co s takovým rozpetím hodnot, co z toho je opravdu smysluplné?

Stejně tak nedává mi příliš smyslu plocha, na kteroužit působí padající tlouk - píšeš, že se používá tlouk ve tvaru kuželu - dopadá tedy vrcholem - to se mi nezdá. Spíš bych si umím představit tlouk s kulovou hlavou. V každém případě bude pouze velmi malá plocha kontaktu, prakticky bodová (co je obsah roviny řezu, na který působí tlouk). Proto si nemyslím, že takto vypočtena síla může být použita ve vzorci pro výpočet napěti.

Přidám ještě nějaké odkazy:

http://www.kme.zcu.cz/download/predmety … ramika.pdf

http://www.technicke-normy-csn.cz/techn … ka-7251?do[]=setOffset&offset=0

http://www.keramaster.com/en/metod/metod.htm#4 - toto je v ruštine, ale obrázky jsou srozumitelné.

Kolegove?

#20 09. 07. 2009 14:00

marnes

↑ jelena:Jestli mohu, tak s tebou souhlasím. Já tento dotaz sleduju, ale raději jsem to nechtěl moc komentovat, abych zase nestřílel od pasu:-( Chtěl jsem na začátku dát tu klasickou hádanku o kilu peří a kilu železa když dopadne na zem, ale nějak jsem si netrouf:-). Jediné co je jisté je energie a rychlost dopadu, další věci ohledně síly opravdu záleží na mnoha faktorech a podmínkách.

#21 09. 07. 2009 17:31

Paja.mec
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za podrobné informace a za velmi užitečné odkazy.

A mohu vás ubezpečit, že uvedené podlady mě složí k pochopení danné problematiky a nemám tím nějaké boční úmysly.

Ještě jednou děkuji.

#22 19. 07. 2009 15:28

Neználek
Reputace:   

Zdárek,mám takový problém s tímto příkladem
Jedná se o 1.92 Objem dřevěné koule o hustotě 800kg/m^3 je 6,0 dmkrychlových.
Jak velký je její ponořený objem ve vodě?
Děkuji.

#23 19. 07. 2009 15:46

jelena
Jelena

↑ Neználek:

Zdravím,

čteme pravidla:

1. nový dotaz = nové téma,
2. kde jsou vlastní nápady?

Směr: http://cs.wikipedia.org/wiki/Koule  a http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek … p;page=118

Pokud nepomůže, tak se ozví tady. Hodně zdaru.

#24 19. 07. 2009 20:15 — Editoval marnes (19. 07. 2009 22:36)

marnes

↑ Neználek:Jen na procvičení Texu:-)

#25 19. 07. 2009 20:56

jelena
Jelena

Pro kolegu marnese,

zdravím srdečně a potvrzuji, že je to hezké (co do obsahu a do formy) a už souhlasíš, že i přijemnější.

Aby to mělo další pokrokový účinek, tak pro dosažení mezery mezi číslem a jednotkou postupuji takto (pomocí \text):

...=4.8\text{ dm^3}

$\ldots=4.8\text{ dm^3}$

ve složených závorkách pak mohu psat mezery jako v textu - zde mezerníkem před dm. A místo desetinné čárky jedině tečku, neboť to řekl TeX Guru, magickou formuli jsem samozřejmě odřikala.

----------
Jinak požaduji od autorů dotazů alespoň náznak samostatné práce a nepoužívám "Skryt - zobrazit", ale to je samozřejmě každého volba.

Hezký pozdrav :-)

Zápatí