Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, na škole sme sa začali učiť strašne rýchlo a veľmi veľa veci si musím dobiehať, ktoré sme sa na SŠ neučili. Viete mi niekto poradiť ako by som to mal riešiť? Skúsil som skladanie f•g•f•g, roznych kombinácii a nikam to nevedie. Chýba mi učivo o dôkazoch.
Zadanie je tuto:
Vo všetkých úlohách N označuje množinu prirodzených čísel, t.j. N = { 0, 1, 2, . . . } . Označenie idN znamená identické zobrazenie na množine N, t.j. zobrazenie idN : N → N určené predpisom idN(n) = n (pre každé n ∈ N).
Nájdite príklad zobrazení f, g : N → N takých, že f ◦ g = idN a súčasne g ◦ f != idN, (alebo zdôvodnite, že také zobrazenia neexistujú).
↑ LukeeSVK:
Ahoj, zkus treba [mathjax]f(n)=n-1[/mathjax] a [mathjax]g(n)=n+1[/mathjax]. Urcite vymyslis i nejake podobne jine.
↑ Brano:
No dobre, tak tedy [mathjax]f(n)=|n-1|[/mathjax].
I kdyz tedy pokud zapis f : N → N znamena, ze se jedna o zobrazeni do N (takze [mathjax]H(f)\subset N[/mathjax]),
pak by snad analogicky melo byt i [mathjax]D(f)\subset N[/mathjax], nikoli [mathjax]D(f)= N[/mathjax], ne?
↑ laszky:
zapis f : N → N znamena [mathjax]H(f)\subseteq N[/mathjax] a [mathjax]D(f)= N[/mathjax]. Ak by si to chcel pouzivat v inom zmysle, tak odporucam velke banery upozornujuce na nestandardne znacenie (ale asi by si nebol sam na svete s takym znacenim :) ).
EDIT: vyzera ze asi som bol na omyle v tom ako som pochopil zadanie; ta druha podmienka, je asi, ze sa "nerovna" identite; ja som ten vykricnik vnimal ako preklep, cize toto upravene riesenie je ok
↑ LukeeSVK:Skus najst tu druhu funkciu, ak jedna je [mathjax]g(n)=n^2[/mathjax].