Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer, vedel by mi niekto prosím s týmto pomôcť?
Telo pripevnené k vodorovnej pružine kmitá jednoduchým harmonickým pohybom na vodorovnej ploche bez trenia. Ak sa hmotnosť tela zdvojnásobí, ako sa bude meniť frekvencia, uhlová frekvencia, perióda, maximálna rýchlosť a maximálne zrýchlenie?
m=2m
ω= √K/2m miesto K som dosadila m.ω na druhú
ω= √2m*ωna 2/2m
ω= ω/√2= 0,707ω
ale ďalej mi to nesedí f=ω/2pí vyšlo mi 0,113ω
T= 1/f= to mi vyšlo 8,85 ω
v = A*ω= A*0,707ω
a= -ω na2 * A = -0,707ω na2 * A = 0,5 ω *A
f, T v, a
ďakujem Sofia
Úhlová frekvence je správně, dá se to zapsat i takto:
[mathjax]\displaystyle\quad\omega_1=\sqrt{\frac{k}{m_1}}, \quad\omega_2=\sqrt{\frac{k}{m_2}}[/mathjax]
a vyjádřit podíl
[mathjax]\displaystyle\quad\frac{\omega_2}{\omega_1}= \sqrt{\frac{m_1}{m_2}}=\sqrt{\frac{1}{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2}\approx 0.707[/mathjax]
odkud
[mathjax]\displaystyle\quad\omega_2=\frac{\sqrt{2}}{2}\,\omega_1[/mathjax]
Frekvence podobně, pak už to vyjde dobře:
[mathjax]\displaystyle\quad\frac{f_2}{f_1}=\frac{\omega_2}{2\pi}\cdot\frac{2\pi}{\omega_1}=\, ...[/mathjax]
Max. rychlost a zrychlení opět podobně, výsledek se může zapsat třeba [mathjax]a_{m2}=\frac{1}{2}a_{m1}[/mathjax] nebo slovy: bude poloviční :)
Jinak je tam plus, protože se jedná o amplitudu: [mathjax]a_m=(+)\omega^2 A[/mathjax].

↑ Mirek2:
teda tú f mám vypočítanú nakoniec správne?
a periódu mám prosím teda dobre?
Ďakujem
↑ Martina Solarova:
Nikoli,
[mathjax]\displaystyle\quad\frac{f_2}{f_1}=\frac{\omega_2}{2\pi}\cdot\frac{2\pi}{\omega_1}=\frac{\omega_2}{\omega_1}\doteq 0.707[/mathjax]
frekvence se změní stejně jako úhlová frekvence (ta je dobře).
Perioda také není správně.

↑ Mirek2:no už som prišla včera v noci na to :-)
ďakujem