Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřeboval bych poradit s následujícím příkladem:
Uvažujme vektory u=(1,2,3) a v=(3,2,1) z vektorového prostoru [mathjax]\mathbb{Z}^{3}_{p}[/mathjax], kde p je prvočíslo větší než 5. Které z následujících výroků jsou pravdivé?
1. Je-li (u,z) LN pro nějaké [mathjax]z \in \mathbb{Z}^{3}_{p}[/mathjax] , potom existuje [mathjax]\alpha \in \mathbb{Z}^{3}_{p}[/mathjax] tak, že u = alfa * z. Moje úvaha: Ne, to jde proti definici LN.
2. Pro alespoň jedno p existuje [mathjax]\alpha \in \mathbb{Z}^{3}_{p}[/mathjax] takové, že soubor vektorů (v, u, v + alfa*u) je LN. Moje úvaha: ne, to by se jednalo o lineární kombinaci a tedy příklad lineární závislosti.
3. Je-li (u,v,z) LN pro nějaké [mathjax]z \in \mathbb{Z}^{3}_{p}[/mathjax] , pak je také (u,−v,z) LN. Moje úvaha: Mylsím, že ne, ale nevím, o jaký protipříklad to opřít.
4. Soubor (u,v) je LN pro všechna uvažovaná prvočísla p. Moje úvaha,: Ne, pro p = je LZ.
Uvažuji správně? Díky
↑ tama27:
Ahoj, jak je v bodech 1,2 definována operace x*y pro x,y [mathjax]\in \mathbb{Z}^{3}_{p}[/mathjax]?
ja by som povedal, ze vyrok 3 je pravdivy
pri vyroku 4 si neuviedol p, lebo podla mna je jediny kontrapriklad p=2, ale to je zakazane
↑ check_drummer:
z kontextu usudzujem, ze alpha je skalar
↑ Brano:
Pokud jde nějaký základní kurz lineární algebry, tak to asi bude skalár, ale pak je to špatně zapsané.
Stránky: 1