Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 10. 2021 22:18

tama27
Škola: gymnázium Elišky Krásnohorské
Pozice: student
Reputace:   

Lineární nezávislost vektorů

Ahoj, potřeboval bych poradit s následujícím příkladem:

Uvažujme vektory u=(1,2,3) a v=(3,2,1) z vektorového prostoru [mathjax]\mathbb{Z}^{3}_{p}[/mathjax], kde p je prvočíslo větší než 5. Které z následujících výroků jsou pravdivé?

1. Je-li (u,z) LN pro nějaké [mathjax]z \in \mathbb{Z}^{3}_{p}[/mathjax] , potom existuje [mathjax]\alpha  \in \mathbb{Z}^{3}_{p}[/mathjax] tak, že u = alfa * z. Moje úvaha: Ne, to jde proti definici LN.

2. Pro alespoň jedno p existuje [mathjax]\alpha  \in \mathbb{Z}^{3}_{p}[/mathjax] takové, že soubor vektorů (v, u, v + alfa*u) je LN. Moje úvaha: ne, to by se jednalo o lineární kombinaci a tedy příklad lineární závislosti.

3. Je-li (u,v,z) LN pro nějaké [mathjax]z  \in \mathbb{Z}^{3}_{p}[/mathjax] , pak je také (u,−v,z) LN. Moje úvaha: Mylsím, že ne, ale nevím, o jaký protipříklad to opřít.

4. Soubor (u,v) je LN pro všechna uvažovaná prvočísla p. Moje úvaha,: Ne, pro p =  je LZ.

Uvažuji správně? Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) tama27)

#2 31. 10. 2021 22:24

check_drummer
Reputace:   105 

Re: Lineární nezávislost vektorů

↑ tama27:
Ahoj, jak je v bodech 1,2 definována operace x*y pro x,y [mathjax]\in \mathbb{Z}^{3}_{p}[/mathjax]?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 31. 10. 2021 23:17 — Editoval Brano (31. 10. 2021 23:21)

Brano
Reputace:   231 

ja by som povedal, ze vyrok 3 je pravdivy
pri vyroku 4 si neuviedol p, lebo podla mna je jediny kontrapriklad p=2, ale to je zakazane
↑ check_drummer:
z kontextu usudzujem, ze alpha je skalar

#4 01. 11. 2021 15:36

check_drummer
Reputace:   105 

↑ Brano:
Pokud jde nějaký základní kurz lineární algebry, tak to asi bude skalár, ale pak je to špatně zapsané.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí