Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 11. 2021 19:53

Herefrei
Reputace:   

Maximální výška a rychlost rakety

Zdravím, potřebuji pomoc s tímto příkladem:

Raketa s počáteční hmotností [mathjax]M[/mathjax], kde palivo má hmotnost [mathjax]M-m[/mathjax], spaluje v do vyčerpání paliva v čase [mathjax]\tau [/mathjax] konstantně (tj. úbytek hmotnosti za 1 s je konstantní) a plyny opouštějí trysky rychlostí o velikosti [mathjax]u[/mathjax]. Raketa startuje z klidu a pohybuje se svisle vzhůru v homogenním tíhovém poli. Ukažte, že raketa dosáhne maximální rychlosti

[mathjax]v_{max}=u\ln (\frac{M}{m})-g\tau [/mathjax]

a výška dosažená v okamžiku vyhoření paliva je

[mathjax]H=u\tau (1-\frac{\ln (\frac{M}{m})}{\frac{M}{m}-1})-\frac{1}{2}g\tau ^{2}[/mathjax].

Velkou část příkladu už mám spočítanou, odvodil jsem tu maximální rychlost z rovnice

[mathjax]\frac{dv}{dt}=-g+\lambda u\Rightarrow v=(\lambda u-g)\tau [/mathjax]

kde [mathjax]\tau =\frac{1}{\lambda }\ln \frac{M}{m}[/mathjax]

a to znamená, že

[mathjax]v_{max}=u\ln (\frac{M}{m})-g\tau [/mathjax].

Když tu rychlost zderivuju podle času, získám zrychlení [mathjax]a=\lambda u-g[/mathjax],což můžu dosadit do vzorce

[mathjax]H=\frac{1}{2}a\tau ^2[/mathjax].

Nedokážu se ale dostat k tomu výsledku který je v zadaní. Předem děkuji za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) Herefrei)

#2 06. 11. 2021 10:37

Mirek2

Re: Maximální výška a rychlost rakety

Zdravím,

pěkný příklad. Hmotnost rakety jsem vyjádřil jako funkci času [mathjax]m(t)=m_0-kt[/mathjax] (hmotnosti značím jinak).
Odvodil jsem si rovnici pro rychlost rakety v závislosti na čase - a tuto funkci jsem integroval, abych získal dráhu.
Tam jsem se zasekl, tak jsem hledal a našel celý postup tady https://www2.karlin.mff.cuni.cz/~tuma/A … ovnice.pdf

Úpravou výsledku vyjde stejný vztah pro výšku.

Netuším, jestli to jde nějak jednodušeji.

#3 06. 11. 2021 12:39

Herefrei
Reputace:   

Re: Maximální výška a rychlost rakety

↑ Mirek2:

Takto mi to stačí, děkuji moc.

Zápatí