Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřebuji pomoc s tímto příkladem:
Raketa s počáteční hmotností [mathjax]M[/mathjax], kde palivo má hmotnost [mathjax]M-m[/mathjax], spaluje v do vyčerpání paliva v čase [mathjax]\tau [/mathjax] konstantně (tj. úbytek hmotnosti za 1 s je konstantní) a plyny opouštějí trysky rychlostí o velikosti [mathjax]u[/mathjax]. Raketa startuje z klidu a pohybuje se svisle vzhůru v homogenním tíhovém poli. Ukažte, že raketa dosáhne maximální rychlosti
[mathjax]v_{max}=u\ln (\frac{M}{m})-g\tau [/mathjax]
a výška dosažená v okamžiku vyhoření paliva je
[mathjax]H=u\tau (1-\frac{\ln (\frac{M}{m})}{\frac{M}{m}-1})-\frac{1}{2}g\tau ^{2}[/mathjax].
Velkou část příkladu už mám spočítanou, odvodil jsem tu maximální rychlost z rovnice
[mathjax]\frac{dv}{dt}=-g+\lambda u\Rightarrow v=(\lambda u-g)\tau [/mathjax]
kde [mathjax]\tau =\frac{1}{\lambda }\ln \frac{M}{m}[/mathjax]
a to znamená, že
[mathjax]v_{max}=u\ln (\frac{M}{m})-g\tau [/mathjax].
Když tu rychlost zderivuju podle času, získám zrychlení [mathjax]a=\lambda u-g[/mathjax],což můžu dosadit do vzorce
[mathjax]H=\frac{1}{2}a\tau ^2[/mathjax].
Nedokážu se ale dostat k tomu výsledku který je v zadaní. Předem děkuji za pomoc.
Zdravím,
pěkný příklad. Hmotnost rakety jsem vyjádřil jako funkci času [mathjax]m(t)=m_0-kt[/mathjax] (hmotnosti značím jinak).
Odvodil jsem si rovnici pro rychlost rakety v závislosti na čase - a tuto funkci jsem integroval, abych získal dráhu.
Tam jsem se zasekl, tak jsem hledal a našel celý postup tady https://www2.karlin.mff.cuni.cz/~tuma/A … ovnice.pdf
Úpravou výsledku vyjde stejný vztah pro výšku.
Netuším, jestli to jde nějak jednodušeji.