Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potreboval bych poradit s touto ulohou: Najdete v [mathjax]\mathbb{Z}_{9}[/mathjax] vsechny prvky, ktere maji inverzi.
Moje uvaha: Inverzni prvek je takovy, ktery po vynasobeni da 1 mod 9. Inverzni prvek bude jen k prvocislum. Takze inverzni prvky jsou:
[mathjax]1^{-1}=8[/mathjax]
[mathjax]2^{-1}=7[/mathjax]
[mathjax]3^{-1}=6[/mathjax]
Ale tady m ito prijde divne, protoze 8 *1 mod 9 neni 1. Znamena to, ze tedy [mathjax]\mathbb{Z}_{9}[/mathjax] neni teleso a zadne inverzni prvky v nem nejsou? Diky za vysvetleni.
Ahoj ↑ tama27:,
Tu je najjednochusie si urobit tabulku nasobenia, co ti umozni odpovedat na danu otazku.
Inac, lahko mozes urcit delitele nuly v tomto nasobeni.
Co si myslis o nich? Nepomoze ti to?
Ahoj ↑ vanok: , diky za reakci. Když si napíšu všechny inverzní prvky pod sebe, tak dostanu:
[mathjax]1^{-1}=1[/mathjax] (to ostatne plati v každém tělese)
[mathjax]2^{-1}=5[/mathjax]
[mathjax]3^{-1}=?[/mathjax]
[mathjax]4^{-1}=7[/mathjax]
[mathjax]5^{-1}=2[/mathjax]
[mathjax]6^{-1}=?[/mathjax]
[mathjax]7^{-1}=4[/mathjax]
[mathjax]8^{-1}=?[/mathjax]
Kde jsem napsal otazník, tak tam podle mě není inverze. Je to tak dobře?
↑ tama27:
Ahoj, jen malá poznámka: To, že nějaká struktura není těleso, ještě neznamená, že v něm nejsou žádné inverzní prvky. Např. prvek 1 má vždy inverzní prvek 1.
↑ tama27:,
Len pre zaujimavost :
Mozes, v tomto pripade konstatovat, ze inverzibilne prvky v [mathjax]\Bbb Z_9[/mathjax] tvoria cyklicku grupu (ktora ma v tomto pripade 6 prvkov).