Zdravím všechny,
mám tohle zadáno jako protokol, bohužel nevím si rady, bylo mi porazeno, že mám napřed určit těžiště jednotlivých 1/4 kruhu a pak určit vítězné těžiště.
Není, zde prosím někdo kdo by mi chtěl nastínit řešení? Stále si nevím rady se silami X, které zde počítám.
Čekám, že jste někdy něco zde řešili podobného, ale žádný kruhový obrazec jsem zde na fóru bohužel neanalezl.
Děkuji moc za všechny všemožné podklady případné nastínění celého řešení či části.
Přeji hezký den
OBRAZEC:
OBRAZEC KRUH
https://ezgif.com/png-to-jpg/ezgif-6-a02bcc1c96e4.png
Zdravím,
umím to řešit jen bez sil - vypočítám si obsah všech 4 obrazců a a souřadnice každého z nich.
Označíme-li obsah kruhu [mathjax]S_0[/mathjax] a jeho souřadnice [mathjax][x_0,y_0]=[0, 0][/mathjax]
a obsahy jednotlivých výřezů [mathjax]S_1, S_2, S_3[/mathjax] a jejich souřadnice [mathjax][x_1,y_1],[x_2,y_2],[x_3,y_3][/mathjax],
pak těžiště složeného obrazce má souřadnice [mathjax][x_T, y_T][/mathjax], kde
[mathjax]\displaystyle x_T=\frac{S_0x_0-(S_1x_1+S_2x_2+S_3x_3)}{S_0-(S_1+S_2+S_3)}[/mathjax]
[mathjax]\displaystyle y_T=\frac{S_0y_0-(S_1y_1+S_2y_2+S_3y_3)}{S_0-(S_1+S_2+S_3)}[/mathjax]
(neboli součásti se sčítají, výřezy se odčítají). Jde to udělat i tak, jak píšeš - nevím, co je snazší.
Dívám se, že v odborném předmětu možná obsah značíte A (místo S).