Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Měl bych dotaz... pokud chci "reálně sledovat" vlnovou délku u šířícího se zvuku, tak ale musím hledat dvě částice, které tu vlnu přenášení ve stejné fázi, ale vzhledem k tomu, že hlasitost zvuku směrem od zdroje klesá, tak tedy nebude možné najít takové, které jsou od sebe v každém momentě stejně vzdáleny. Zajímá mě jestli v tomto případě je správná má úvaha, že vlnová délka se tedy v tomto případě určí v okamžiku kdy jsou částice ve svém rovnovážném bodu? Případně jak tedy? Děkuji.
Fáze ale nesouvisí s amplitudou (tedy hlasitostí). Když dva body kmitají se stejnou fází, tak jsou ve stejný okamžik v maximální výchylce, ve stejný okamžik třeba ve 30% maximální výchylky, ve stejný okamžik procházejí nulou atd.
Moment... chci to dobře pochopit... že fáze nesouvisí s amplitudou ... pochopil jsem co jsi psal... kmitají ve stejné fázi, takže ve stejný okamžik jsou na svém maximu výchylky, ve stejný okamžik na rovnovážném bodě a tak dále, to ano. Ale přeci... vlnová délka se měří podle toho jak jsou od sebe dalelo ne? ... a přeci když budou ve fázy maximální výchylky, tak od sebe budou jinak vzdáleny, než když budou v rovnovážním nulovém bodě snad ne?
... což právě mi plyne, že tedy s amplitudou to jakože souvisí tím způsobem, že jak tedy měřím vzdálenost mezi těma částicema ve stejný fázi, když kvůli ztrácejícíse amplitudě nejsou od sebe nikdy stejně daleko? to nechápu.
Napíšu ještě příklad aby bylo jasné co mi není jasné... (příklad je jenom teoretický) ... Mám třeba reproduktor ... obří řekněme... a jeho membrána dělá výkmit metr dopředu a metr dozadu. teda dva metry celkem... čili ta první částice před ní se posune o metr dopředu, pak zpět na rovnovážný bod, pak metr dozadu a pak zpět na rovnovážný bod. No a řekněme že o 500 metrů dál tedy ta vlna končí a tam se tedy nachází částice se stejnou fází... jenomže ta přeci už nebude mít tuhle sílu, ta amplituda se změnší, protože ten tlak se cestou rozloží... takže ta už kmitne jenom o půl metru dopředu, pak zpět na rovnovážný bod, o půl metru dozadu a zpět na rovnovážný bod. No a teď jak tu vlnovou délku změřim když nikdy nejsou stejně vzdáleny?
pokud je budu měřit v rovnovážním bodě tak je to:
částice 1 = 0
částice 2 = 500
vzdálenost 500 - 0 = 500 metrů...
pokud je budu měřit v maximálním bode výchylky tak je to:
částice 1 = 0 + 1 = 1
částice 2 = 500 + 0.5 = 500.5
vzdálenost 500.5 - 1 = 499.5 metrů...
a tak dále... pokaždé budou jinak daleko, tak kdy se to měří? Nebo jak?
Ludolfovo_pismeno napsal(a):
Ale přeci... vlnová délka se měří podle toho jak jsou od sebe dalelo ne? ... a přeci když budou ve fázy maximální výchylky, tak od sebe budou jinak vzdáleny, než když budou v rovnovážním nulovém bodě snad ne?
No, záleží na tom, co měříš. Pokud budeš měřit polohu nějaké konkrétní částice, tak ano (ale ta výchylka je hrozně malá, ve srovnání s vlnovou délkou).
Pokud ale budeš měřit třeba tlak, tak tam žádný problém není.
Taky na to můžeš koukat tak, že neměříš okamžitou vzdálenost těch částic, ale zdálenost středních (=průměrných) poloh těch částic.
U vlnění je obecně třeba uvažovat, že výchylka je jiná veličina než poloha, kde tu ampitudu měříme.
Takže když najdeme dvě částice, které kmitají se stejnou fází, tak vlnová délka není okamžitá vzdálenost těch částic, ale rozdíl těch dvou poloh, kde jsme ty částice našli.
MichalAld napsal(a):
Ludolfovo_pismeno napsal(a):
Ale přeci... vlnová délka se měří podle toho jak jsou od sebe dalelo ne? ... a přeci když budou ve fázy maximální výchylky, tak od sebe budou jinak vzdáleny, než když budou v rovnovážním nulovém bodě snad ne?
No, záleží na tom, co měříš. Pokud budeš měřit polohu nějaké konkrétní částice, tak ano (ale ta výchylka je hrozně malá, ve srovnání s vlnovou délkou).
A na to není žádná přesná norma nebo tak něco? Něco jako: Měříme částice ve chvíli kdy jsou obě v rovnovážném bodě nebo tak něco. Že přeci fyzika by velice ráda, neměla nějaké byť hrozně malé výchylky ve výpočtech. ?? xD Se omlouvám jesti s tim tady pořád prudim, ale mně to vůbec stále neni jasný.
MichalAld napsal(a):
Taky na to můžeš koukat tak, že neměříš okamžitou vzdálenost těch částic, ale zdálenost středních (=průměrných) poloh těch částic.
U vlnění je obecně třeba uvažovat, že výchylka je jiná veličina než poloha, kde tu ampitudu měříme.
Takže když najdeme dvě částice, které kmitají se stejnou fází, tak vlnová délka není okamžitá vzdálenost těch částic, ale rozdíl těch dvou poloh, kde jsme ty částice našli.
Já bych na to klidně tak koukal, ale zajímá mě, když probíhá nějaké ultra přesné měření, jak se na to nahlíží správně.
Ultrapřesné měření...vlnová délka se přímo měří docela blbě. Takže se to musí trochu obcházet. Třeba tak, že vytvoříme stojatou vlnu. To se udělá tak, že se vlně nastaví nějaká odrazová plocha, od které se vlna odrazí zpátky. A v místě, kde je zároveň dopředná i odražená vlna, se vytvoří tzv. stojaté vlnění. Stojaté vlnění se nepohybuje... v určitých bodech má tzv. kmitnu (tam je amplituda kmitů nejvyšší) a jinde má tzv. uzly, kde je amplituda nulová. A protože stojatá vlna se nepohybuje, není až takový problém najít dva uzly a změřit jak jsou daleko.
Stojatá vlna
Jinak pokud jde o šíření zvukové vlny ve vzduchu, tak se neuvažuje, že je vzduch tvořený nějakými částicemi. Uvažuje se, že je nekonečně spojitý...ve vlnové rovnici vystupuje jen tlak a rychlost. Žádné částice.
To že je vzduch tvořený částicemi naopak zapříčiňuje, že se zvukové vlny chovají odlišně než v ideálním (spojitém) prostředí.