Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
nevíte někdo, jak vyřešit tento příklad co nejrychleji???
Vím, že lze vyřešit pomocí binomické věty, ale je to příliš dlouhé, potřeboval bych co možná nejrychlejší výpočet pro tento příklad. Nemáte tu někdo nějaké "eso" v rukávu???
Výsledek: 0
Díky moc
http://cs.wikipedia.org/wiki/Komplexn%C … D%C3%ADslo
regulerne se to da resit pres Moivreovou vetu.
Ale z rukavu? - asi toto:
((1+i)^2)^15
Snad pomuze :-)
Pro tjakub: dekuji, taky jsem mela radost, kdyz to secvaklo :-)
Podle binomicke vety lze napsat
Mam-li spocitat realnou cast cisla, jez se da vyjadrit jak je vyse uvedeno (tedy pomoci binomickeho rozvoje), vemu pouze takove indexy
v binomickem rozvoji, pro ktere cislo
je realne. To je pouze pro j=0,2,4,6,...,28,30. Pro j=0,4,8,...,,20,24,28 (nasobky ctyr) je znamo ale, ze pro tyto exponenty
plati
. Pro j=2,6,10,...,22,26,30 pak z podobnych duvodu plati, ze
. Proto pro realnou cast cisla (1+i)^{30} mame
Toto se jiz da snadno upravit. Vyuyije se toho ze plati
.
Jinymi slovy receno, soucty obou zavorek jsou si rovny. Proto
.
===================================
Chteljsem zde prezentovat jeden z moznych pristupu k tomuto problemu. Velice vyhodne postupovala jelena. Totiz cislo
je po uprave ryze imaginarni (s celociselnymi koeficienty). Protoze ale
,
umocnujeme na patnactou v podstate ryze imaginarni cislo. Vyuzivaje dale toho, ze
, musi mit vysledek tvar
. Odtud snad elegantneji a snedneji tentyz vysledek jako vyse, tedy
.
Pro Mariana: zdravim a moc dekuji za hodnoceni :-)
Jeste reknu, ze jsem zacala uvazovat prave pres binomicky rozvoj a jak se tam bude tocit i, 1, -1 a symetricke chovani koeficientu, ale mela jsem pochyby o tom, zda se z toho elegantne vymotam a najednou to preskocilo na ten vzorec :-)
Ahoj, mám problém, potřebuju spočítat binomickou větu, ta snad není složitá, ale potom je problém s odmocninami v ní, jak na to jednoduše?? Příklad je odmocnina ze dvou plus odmocnina ze tří, to celé na pátou???Děkuji

Zbinomické věty
a pak je potřeba využít toho, že
,
,
a
, takže se můžeme některých odmocnin zbavit
Shodnu se na tom i s Wolframem.
Ahoj, u přijímaček jsem narazil na úlohu: Obecnou rovnici přímky, která prochází středem kružnice
S=(-2;1) a je kolmá na vektor (3,1), lze napsat ve tvaru:
já dal x-3y+5=0, ale jako správnou berou: 3x+y+5=0
Nejde mi ani tak o samotné řešení úlohy, jako o fakt, že není uvedeno o jaký vektor se jedná (směrový/normálový). Já bral vektor (3,1) jako normálový, směrový vektor kolmice je tedy (3,1) a z něj normálový (1,-3). Oni to berou jednodušeji, a to vektor (3,1) jako směrový, to jest kolmý normálový bude konstantní a poté vychází jejich výsledek správně. Je opravdu důležité definovat, o jaký vektor se jedná nebo je to vždy směrový? Tato úloha mi svým zadáním přijde diskutabilní. Poradí někdo?
Díky

↑ Džakob:Založ si prosím novvé téma (viz pravidla).
↑ romule:Jaké "j"? Výsledku podle knížky nerozumím.
↑ romule:
Zdravím,
zadání
tak?
zkus, prosím, zapsat své zadání pořádně - bez komentáře, ale přesně tak, jak je v knižce. Pokud nejde zapsat "matematicky", tak stačí slovně, ale pořádně.
Pokud je to běžná učebnice, stačí i název učebnice a číslo zadání.
Děkuji.