Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
prosím o ověření výpočtu pravděpodobnosti, že v 7 kartách, náhodně vybraných z balíčku 52 karet, bude 5 karet takových, že dají dohromady royal flush (postupka A-K-Q-J-10, která je zároveň v barvě).
Začal jsem výpočtem, kolika způsoby může nastat příznivá událost.
1. krok: kolika způsoby se v těch 7 kartách může objevit RF v nějaké konkrétní barvě, např. v srdcích. Protože mi nezáleží na pořadí prvků, počítal jsem pomocí kombinací. Protože v tuto chvíli předpokládám, že RF v srdcích se objevila, sloučím těch pět RF-srdcových karet do jedné, tím se mi počet karet v balíčku sníží na 48, a počet vybíraných karet se sníží na 3, tedy C3(48) = 17.296
2. krok: karty jsou čtyř různých barev, 4*17296 = 69184 by tedy měl být počet způsobů, jak vybrat 7 karet (bez ohledu na pořadí) tak, aby se z nich dala sestavit RF - a tedy počet příznivých jevů.
Pokračoval jsem výpočtem, kolika způsoby, bez ohledu na pořadí karet, lze vybrat 7 karet z 52, tedy C7(52) = 133.784.560
Vydělením počtu příznivých jevů počtem všech možných jevů vyšlo 0,00051713...
↑ re_visor:
Ahoj, ale ty v tom 1.kroku nechces vsechny trojclene kombinace. Chces jenom ty, ktere obsahuji tu tvoji "sloucenou kartu".
Takze myslim, ze bys tam namisto C3(48) mel mit C2(47). Proste hledas jen pocet dvojic, ktere doplni tu tvoji petici.

počet všech možností je 52 nad 7, tj. C7(52)
Počet příznivých možností pro postupku v konkrétních hodnotách a barvě je:
C5(5)*C2(47)
pravd=počet příznivých ku počtu všech
Barvy jsou 4, pak tedy krát 4