Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 12. 2021 17:27 — Editoval Prvočíslo (02. 12. 2021 17:28)

Prvočíslo
Pozice: Student
Reputace:   

Přeměny energie mechanického oscilátoru

Dobrý den,

mám pružinu nějaké délky a zavěsím na ni těleso o hmotnosti [mathjax]m[/mathjax], takže se prodlouží o délku [mathjax]\Delta l[/mathjax]. Když tam na tu pružinu to těleso zavěsím ale budu ho ještě držet v ruce, tak bude mít nějakou potenciální energii, která klesne o [mathjax]mg\Delta l[/mathjax] po tom, co ho pustím. Zároveň tím ale vzroste potenciální energie pružnosti té pružiny o [mathjax]\frac12k(\Delta l)^{2}[/mathjax], takže pokud bych chtěl vyjádřit tuhost [mathjax]k[/mathjax] té pružiny, tak vyjde [mathjax]k=\frac{2mg}{\Delta l}[/mathjax], ale správně má vyjít [mathjax]k=\frac{mg}{\Delta l}[/mathjax], protože síla pružnosti se v rovnovážné poloze rovná tíhové síle tělesa, takže pak použiji obecný vztah [mathjax]F=k\Delta l[/mathjax] a je to.

Pokud to chci ale odvodit pomocí zákona zachování energie, tak to nevychází, takže kde dělám chybu?

• (téma jako vyřešené označil(a) Prvočíslo)

#2 02. 12. 2021 19:09 — Editoval Jj (02. 12. 2021 19:10) Příspěvek uživatele Jj byl skryt uživatelem Jj. Důvod: Nešikovné a zbytečné

#3 02. 12. 2021 19:10

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Přeměny energie mechanického oscilátoru

Prvočíslo napsal(a):

Dobrý den,

Když tam na tu pružinu to těleso zavěsím ale budu ho ještě držet v ruce, tak bude mít nějakou potenciální energii, která klesne o [mathjax]mg\Delta l[/mathjax] po tom, co ho pustím.

Těleso se ale nezastaví v poloze [mathjax]-\Delta l[/mathjax], nýbrž poletí dále, protože během toho letu získalo nějakou rychlost (kinetickou energii) - a intuitivně bych řekl, že doletí až do vzdálenosti [mathjax]-2\Delta l[/mathjax], kde se teprve zastaví. Pak se začne zase vracet zpátky, a vrátí se až na původní vzdálenost 0.

Nezapomeň, že zavěšení není že ho pověsíš a necháš padat, nýbrž ho pomalinku pouštíš - takže část (polovinu) té energie zmaříš někde ve své ruce, a jen ta druhá polovina se uloží do pružiny.

#4 03. 12. 2021 18:40 — Editoval Prvočíslo (03. 12. 2021 18:44)

Prvočíslo
Reputace:   

↑ MichalAld:

Já mám teda asi taky trochu bordel v těch energiích oscilátoru. Když třeba dám na pružinu nějaké těleso, tak začne pružina kmitat a po nějaké době se kmitání zastaví a pružina bude oproti stavu před zatížením tělesem prodloužená o [mathjax]\Delta l[/mathjax]. Pokud si v tomto rovnovážném stavu určím nulovou hladinu potenciální energie, tak bude celková energie soustavy jenom energie pružnosti té soustavy? Nebo se můžu klidně vykašlat na to prodloužení a říct, že v tom stavu, ve kterém ji mám, má nulovou energii pružnosti a budu to brát tak, že se neprodloužila, že v tomto stavu byla už od počátku?

Taky jsem si v učebnici všiml, že se v případu s pružinou vůbec nezabývají potenciální energií toho tělesa, čemuž tedy nerozumím, protože to přeci nemůžu vynechat. Nebo ano? Poloha toho tělesa vůči nulové hladině potenciální energie přeci přispívá k celkové energii soustavy, kterou bych dal jako [mathjax]E=E_\mathrm p+E_\mathrm {pr}+E_\mathrm k[/mathjax], ale asi to tak nebude.

#5 03. 12. 2021 23:55

MichalAld
Moderátor

Nulu gravitační potenciální energie si můžeš posadit kam chceš, a nulu energie pružnosti podle mě taky (je to taky potenciální energie).

Takže ideální je uvažovat, že nulová celková potenciální energie je v té klidové poloze (když závaží nekmitá a jen visí na té pružině) a dále uvažovat jen energii pružnosti 1/2 k x^2, kde x je vzdálenost od té rovnovážné polohy.

Ale můžeš si také nuly obou energií položit kamkoliv jinam ... a pak ti (nejspíš, nepočítal jsem to) vyjde, že je tam nějaká konstantní energie pocházející od gravitace, k tomu konstantní energie pocházející od pružnosti, a potom zase ta energie tvaru 1/2kx^2 od rovnovážné polohy.

A ty konstantní části energie nemají na pohyb žádný vliv, takže proto je lepší je hned od začátku ignorovat.

#6 05. 12. 2021 17:57 — Editoval Prvočíslo (05. 12. 2021 17:57)

Prvočíslo
Reputace:   

↑ MichalAld: No ono já mám v učebnici, že celková energie mechanického oscilátoru je [mathjax]E=\frac12 ky^{2}+\frac12mv^{2}[/mathjax], ale nevím, proč tam ještě není potenciální energie toho tělesa o hmotnosti [mathjax]m[/mathjax]. Chápal bych to v případě, že se to těleso pohybuje na pružině vodorovně se zemí, ale pokud se pohybuje svisle nahoru a dolu, tak proč tu polohovou energii vynechávám?

#7 05. 12. 2021 18:20

MichalAld
Moderátor

Protože to není "energie oscilátoru". Je to jen energie toho tělesa. Energie oscilátoru je to, co je spojené s tím kmitáním, co, když bude oscilátor kmitat v nějakém prostředí, které klade odpor (jako třeba ve vzduchu) se "ztratí" když se nakonec zastaví.

#8 05. 12. 2021 18:20

MichalAld
Moderátor

MichalAld napsal(a):

Protože to není "energie oscilátoru". Je to jen energie toho tělesa. Energie oscilátoru je to, co je spojené s tím kmitáním, co, když bude oscilátor kmitat v nějakém prostředí, které klade odpor (jako třeba ve vzduchu) se "ztratí" když se nakonec zastaví.

Energie oscilátoru je to, čím se liší kmitající oscilátor od stojícího.

#9 06. 12. 2021 17:23 — Editoval Prvočíslo (06. 12. 2021 17:29)

Prvočíslo
Reputace:   

↑ MichalAld:

No já jsem tedy ještě trochu hledal a pochopil jsem to tak, že celková energie oscilátoru je rovna součtu jeho energie za klidu ([mathjax]\frac12k(\Delta l)^2[/mathjax]+[mathjax]mgh[/mathjax]) a energie kmitání ([mathjax]\frac12 ky^{2}+\frac12mv^{2}[/mathjax]). Protože je energie oscilátoru za klidu pořád stejná a pro oscilátor platí zákon zachování energie, tak stačí počítat s tou jeho energií za pohybu, energií kmitání. Takže to [mathjax]E=\frac12 ky^{2}+\frac12mv^{2}[/mathjax] není celková energie mechanického oscilátoru, jenom její část. Chápu to takto správně?

Jenom moc nerozumím tomu, že to [mathjax]E=\frac12 ky^{2}+\frac12mv^{2}[/mathjax] je podle Vás energie toho tělesa, ale to je jenom to [mathjax]\frac12m v^2[/mathjax] (pokud jde jenom o ten kmitavý pohyb), to druhé je část potenciální energie té pružiny, ne toho závaží. Nebo ne?

#10 06. 12. 2021 19:47

MichalAld
Moderátor

Prvočíslo napsal(a):

No já jsem tedy ještě trochu hledal a pochopil jsem to tak, že celková energie oscilátoru je rovna součtu jeho energie za klidu ([mathjax]\frac12k(\Delta l)^2[/mathjax]+[mathjax]mgh[/mathjax]) a energie kmitání ([mathjax]\frac12 ky^{2}+\frac12mv^{2}[/mathjax]).

To je možné, ale vzhledem k tomu, že ta "energie za klidu" může být obecně zcela libovolná, a to dokonce často libovolná ve smyslu, že si tu hodnotu můžeme zvolit my, tak není žádný důvod se tím zabývat (případně když si ji můžeme zvolit, tak si ji zvolíme nulovou). Není to žádná energie, která by souvisela s kmitáním toho oscilátoru..

Prvočíslo napsal(a):

Jenom moc nerozumím tomu, že to [mathjax]E=\frac12 ky^{2}+\frac12mv^{2}[/mathjax] je podle Vás energie toho tělesa, ale to je jenom to [mathjax]\frac12m v^2[/mathjax] (pokud jde jenom o ten kmitavý pohyb), to druhé je část potenciální energie té pružiny, ne toho závaží. Nebo ne?

No, vzhledem k tomu, že energi nelze přímo měřit, tak nelze ani nějak experimentálně rozhodnout, zdali ta potenciální energie je energií toho tělesa, nebo energií té pružiny...svým způsobem je to jedno, čeho je to energie...

Když máme těleso 10 metrů nad zemí, tak také mluvíme o potenciální energii toho tělesa, a  né o potenciální energii Země.

Zápatí