Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tak tady nevím, kde je zakopaný pes...
Zadání: Výpočet objemu, těleso omezené:
[mathjax]z=0,z=x^{2}+y^{2}, x^{2}+y^{2}=x,x^{2}+y^{2}=2x[/mathjax]
Zobecněné válcové souřadnice:
[mathjax]x=r.cos\varphi ,y=r.sin\varphi ,z=z,Jac=r[/mathjax]
[mathjax]x^{2}+y^{2}=x...r^{2}=r.cos\varphi ,r=cos\varphi [/mathjax]
[mathjax]x^{2}+y^{2}=2x...r^{2}=r.cos2\varphi ,r=cos2\varphi [/mathjax]
[mathjax]0<z<r^{2},cos\varphi <r<cos2\varphi ,-\frac{\pi }{2}<\varphi <\frac{\pi }{2}[/mathjax]
[mathjax]V=\int_{-\pi /2}^{\pi /2}\int_{cos\varphi }^{2cos\varphi }\int_{0}^{r^{2}}1dz.r.drd\varphi [/mathjax]
[mathjax]V=\int_{-\pi /2}^{\pi /2}[\frac{r^{4}}{4}]^{cos2\varphi }_{cos\varphi }=\frac{1}{4}\int_{-\pi /2}^{\pi /2}[cos^{4}2\varphi -cos^{4}\varphi ]d\varphi [/mathjax]
Pomocí goniometrického vzorečku [mathjax]cos^{2}\varphi =\frac{1}{2}(1+cos(2\varphi ))[/mathjax]
postupně dostávám
[mathjax]\int_{}^{}cos^{4}2\varphi d\varphi =\frac{3}{8}\varphi +\frac{1}{8}sin4\varphi +\frac{1}{64}sin8\varphi [/mathjax]
a
[mathjax]\int_{}^{}cos^{4}\varphi d\varphi =\frac{3}{8}\varphi +\frac{1}{4}sin2\varphi +\frac{1}{32}sin4\varphi [/mathjax]
A jsem v koncích, protože v tom rozdílu se mi odečte [mathjax]\frac{3}{8}\varphi [/mathjax] a siny se vynulují,
po odečtení tedy dostávám rozdíl nulu.
Výsledek má vyjít: [mathjax]\frac{45}{32}\pi [/mathjax]
Dokáže někdo poradit, jak by se s použitím výše uvedeného dal integrál spočítat, aby se došlo k výsledku (ten je 100% správně)?
Předem díky!
↑ 2M70:
Hezký den.
Řekl bych, že chyba bude ve druhém integrálu (chyba horní meze). Podle mě má být
[mathjax]\displaystyle V=\int_{-\pi /2}^{\pi /2}\left[\frac{r^{4}}{4}\right]^{2\cos\varphi }_{cos\varphi }d\varphi=\cdots=\frac{15}{2}\int_0^{\pi /2} cos^4\varphi \,d\varphi=\cdots [/mathjax]
což, pokud jsem se nepřepočítal, vede k vámi uvedenému výsledku.
↑ 2M70:
[mathjax]\displaystyle \int_{-\pi /2}^{\pi /2}\left[\frac{r^{4}}{4}\right]^{2\cos\varphi }_{cos\varphi }d\varphi=\frac14\int_{-\pi/2}^{\pi/2} (16\cos^4\varphi-cos^4\varphi)d\varphi=[/mathjax]
[mathjax]\displaystyle =\frac{15}{4}\int_{-\pi/2}^{\pi /2} cos^4\varphi \,d\varphi=2\cdot\frac{15}{4}\int_{0}^{\pi /2} cos^4\varphi \,d\varphi =\cdots[/mathjax]
Stránky: 1