Dobrý den, měli jsme zadaný tento dobrovolný úkol ale bez řešení, rád bych věděl jestli ho mám správně. Zde je zadání :
V rovině jsou zadané tři body A, B, C. Rozdělte úsečku [AC] bodem X a [BC] bodem X, aby platilo (AX) =(XY) =(YB).
Jak byste tento příklad řešili?
Dekuji mockrát za odpovědi.
Ahoj,
napiš tedy své řešení.
Nemá se náhodu úsečka BC dělit bodem Y?
Co znamená (AX), to je délka úsečky AX?
Omlouvám se za pozdní odpověď, zjistil jsem totiž že jsem to měl kompletně špatně a pokoušel se to přepracovat, což se mi do jisté míry povedlo, rovnici navrženou dám na konec zprávy.
Ano, byl to překlep úsečka BC se má dělit bodem X, a AX je délka úsečky AX, stejně jako YB a YY.
Moje řešení je, řekněme, hodně omezené, protože je funkční jen za podmínky že : [AC=BC] a délky body X a Y od bodu C jsou zadány v celých Cm.
X
¯¯¯¯¯(toto má být zlomek) × 10 = Ps
[2+0.236(Y-2)]^²
X= délka úsečky XY v mm
Y= délka XC a YC v cm
Ps= Počet stupňů úhlu.
Další moucha v mém "řešení" je, že pokud Y=2 tak výsledek závorky nesmí být 0 ale -1. Jakákoukoliv radu velmi ocením, děkuji.
↑ Lukas66:
Ty to nějak motáš. (teď už tomu zadání vůbec nerozumím)
Označ, prosím tě, body velkými písmeny, a na které úsečce leží. (X,Y)
Vzdálenosti mezi body označ malými písmeny. (x,y)
A nakonec co se má rovnat.
Pozn.: Jak velká je délka YY?
To se vám nedivím, samotnému se mi z toho motá hlava a to jsem to vymýšlel.
OK zkusím to upřesnit :
Jsou dány tři body, a to A, B, C, k tomu mám sestrojit bod X na úsečce AC a bod Y na úsečce BC. Vzdálenost mezi BY, AX, XY má být stejná. Vzdálenost mezi bodem C a bodem XaY (jsou stejně daleko) jsem označil jako y. Velikost YX jsem označil jako x. Ps (amatérsky určena proměnná zkrácením "Počet Stupňů") je velikost úhlu ACB v stupních a to je výsledek té komplikované rovnice.
↑ Lukas66:
A to má být konstrukční úloha nebo úloha na výpočet?
↑ Lukas66:
Jest-li jsem to dobře pochopil, pak aby to šlo vyřešit, musí být tr. ABC rovnoramenný
Označme základnu tohoto rr troj. jako c a jeho výšku na tuto stranu v
Dále označme [mathjax]k=\frac{4v^{2}}{c^{2}}[/mathjax]
Pak [mathjax]x=c\frac{k+1-2\sqrt{k+1}}{k-3}[/mathjax]
Tento vztah nelze použít je-li trojúhelník rovnostranný. Pro něj je to ovšem jednoduché, neboť pak je x délka střední příčky.
Pokud to má být řešeno konstrukčně (ne výpočtem), jediné co mě napadá je zkonstruovat ten vzoreček, který je uveden výše.
Tady je obrázek
↑ Lukas66:
Ono to má být asi takto:
V tom případě řeknu hodně málo: Stejnolehlost :-)
↑ Honzc:
Děkuji velice za vyřešení mého problému, jen jestli bych mohl rád bych se zeptal, jak jste tento vztah odvodil? Například tu hodnotu k a jak se vám povedlo tu rovnici? Rád bych to pochopil, abych tyto vědomosti mohl použít příště.
↑ Lukas66:
Posílám Obrázek, kde je odvození vztahu (nově upraveného) i s vysvětlením co je to k (jsou tam použity 2 Lomikary a jejich rozdíl - z toho pak vyjde kvadratická rovnice pro x)
Pozn.: nový vztah by šel lépe zkonstruovat a také ho lze použít i pro rovnostranný trojúhelník.
↑ Lukas66:↑ Honzc:
Ale pozor, to je jen pro rovnoramenný trojúhelník a v zadání nic takového není. Ještě jednou - zadání je podle mě takto
↑ Eratosthenes:
Já tedy nově přeformulované zadání "Jsou dány tři body, a to A, B, C, k tomu mám sestrojit bod X na úsečce AC a bod Y na úsečce BC. Vzdálenost mezi BY, AX, XY má být stejná. Vzdálenost mezi bodem C a bodem XaY (jsou stejně daleko) jsem označil jako y. Velikost YX jsem označil jako x..." čtu tak, že XC=YC=y a tedy jak jsem psal musí se jednat o rovnoramenný (a tedy i rovnostranný) trojúhelník.
Pozn.: Zajímalo by mě, jak pro konstrukci u obecného trojúhelníka použít stejnolehlost.
↑ Honzc:
Ahoj, sestrojím libovolnou menší kopii a pak to zvětším na původní - právě na základě stejnolehlosti (např. tak aby ta stejnolehlost měla střed v bodě A).
↑ Honzc:
Obávám se, že zadání jaou jenom první dvě věty ↑ Lukas66::
Jsou dány tři body, a to A, B, C, k tomu mám sestrojit bod X na úsečce AC a bod Y na úsečce BC. Vzdálenost mezi BY, AX, XY má být stejná.
Všechno další už je guláš, který už jenom motal a označoval...
Stejnolehlost použiješ (nejen u obecného, ale i u jakéhokoliv jiného) docela snadno - přesně rtak, jak píše ↑ check_drummer: 
↑ Lukas66:↑ Eratosthenes:
Zdravím,
nedalo mi to, a na Obrázku je jednak konstrukce, tak také výpočet pro obecný trojúhelník
↑ Lukas66:
Ještě jsem udělal příklad, kdy [mathjax]|AX|=|XY|=|YC|=x[/mathjax]
Řešení viz. Tady