Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 06. 2009 15:45 — Editoval veronica (21. 06. 2009 18:05)

veronica
Reputace:   

střední hodnota a rozptyl

Mějme náhodnou veličinu X s hustotou pravděpodobnosti
$f_X(x) = \frac{a}{b}(\frac{b}{x})^(a+1)$ pro $a>0, b>0, x\ge b$ (a+1 je celé v exponentu, nešlo mi pořádně udělat).
$f_X(x) =0 $ jinak.
Určetě E(X), D(X)

Vím, že $E(X)=\int_{-\infty}^{\infty}xf(x)dx$, takže zřejmě meze integrálu $E(X)=\int_{b}^{\infty}x\frac{a}{b}(\frac{b}{x})^(a+1)dx$ a pak asi někde udělám chybu, protože mi vyjde nekonečno.

Za rady děkuju

#2 21. 06. 2009 17:38 — Editoval jelena (21. 06. 2009 18:25)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: střední hodnota a rozptyl

$f_X(x) = \frac{a}{b}\left(\frac{b}{x}\right)^{(a+1)}$ pro $a>0, b>0, x\geb$

$f_X(x) =0 $ jinak.

Určetě E(X), D(X)

Předpokládám, že a, b jsou parametry v zápisu hustoty, b je mez pro x (viz další příspěvek od veroniky). 

Hustota je dana pro interval od b do +oo - to je 1. zápis a hustota se rovná 0 pro interval od -oo do b.

$E(X)=\int_{-\infty}^{\infty}xf(x)dx$ OK, tento integral se rozděli na interval (-oo, b) - tam je hustota nulova, a v intervalu meze od b do + oo mame integral $E(X)=\int_{b}^{\infty}x\cdot\frac{a}{b}\left(\frac{b}{x}\right)^{(a+1)}dx$

po úpravě je tak (prosím překontrolovat - děkuji, že OK :-) $E(X)=\int_{b}^{\infty}\frac{a}{b}\left(\frac{b^{(a+1)}}{x^a}\right)dx=\int_{b}^{\infty}\left(\frac{ab^a}{x^a}\right)dx$

Je to nevláství integrál, proto ve výpočtu se bude užívat limita. Zvládneš to dál?

EDIT - bylo opraveno, že dolní mez pro integral je b (viz další příspěvek od veroniky).

#3 21. 06. 2009 18:10

veronica
Reputace:   

↑ jelena:
koukám, že jsem špatně napsala $a>0, b>0, x\ge b$, tak se omlouvám. Má to vliv na integrál? Řekla bych, že se dolní mez změní na b. 
Číslo uvnitř integrálu mi vyšlo stejně :). Mohla bys mi tu limitu pro jistotu spočítat, nikdy jsem si v nich nebyla jistá
Díky

#4 21. 06. 2009 18:19

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ veronica:

Má to vliv velice pozitivní, to situaci jedině zlepšuje - já budu editovat svůj příspěvek v tomto smyslu. Bohužel, další výpočet zatím nebude, neb mám jinou povinnost, ale ten integrál není vůbec složitý - zkus to, určitě někdo zkontroluje, zda OK.

Zápatí