Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mějme náhodnou veličinu X s hustotou pravděpodobnosti pro
(a+1 je celé v exponentu, nešlo mi pořádně udělat).
jinak.
Určetě E(X), D(X)
Vím, že , takže zřejmě meze integrálu
a pak asi někde udělám chybu, protože mi vyjde nekonečno.
Za rady děkuju
pro
jinak.
Určetě E(X), D(X)
Předpokládám, že a, b jsou parametry v zápisu hustoty, b je mez pro x (viz další příspěvek od veroniky).
Hustota je dana pro interval od b do +oo - to je 1. zápis a hustota se rovná 0 pro interval od -oo do b. OK, tento integral se rozděli na interval (-oo, b) - tam je hustota nulova, a v intervalu meze od b do + oo mame integral
po úpravě je tak (prosím překontrolovat - děkuji, že OK :-)
Je to nevláství integrál, proto ve výpočtu se bude užívat limita. Zvládneš to dál?
EDIT - bylo opraveno, že dolní mez pro integral je b (viz další příspěvek od veroniky).
↑ jelena:
koukám, že jsem špatně napsala , tak se omlouvám. Má to vliv na integrál? Řekla bych, že se dolní mez změní na b.
Číslo uvnitř integrálu mi vyšlo stejně :). Mohla bys mi tu limitu pro jistotu spočítat, nikdy jsem si v nich nebyla jistá
Díky
↑ veronica:
Má to vliv velice pozitivní, to situaci jedině zlepšuje - já budu editovat svůj příspěvek v tomto smyslu. Bohužel, další výpočet zatím nebude, neb mám jinou povinnost, ale ten integrál není vůbec složitý - zkus to, určitě někdo zkontroluje, zda OK.
Stránky: 1