Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
obracím se na Vás ohledně pomoci s příkladem, který je sice označen jako obtížnost 1, každopádně nemohu na něj přijít, ač nebude asi úplně složitý.
Zadání:
Volně padající těleso míjí dva 12 m od sebe vzdálené body během jedné sekundy. Z jaké výšky nad prvním bodem padalo a jak velkou rychlostí se v obou bodech pohybuje?
[správné odpovědi jsou 2,57 m; 7,1 m/s; 16,9 m/s]
Neustále netuším, jak přijít na již první výsledek, tedy jak vysoko nad prvním bodem těleso padalo.
Pracuji se vzorečkem pro volný pád (y = 1/2 * gt^2)
y = 1/2 * 9,81*1^2
y = 4,905 m
vyjde mi zvláštní poloha, kterou vlastně ani nevím, proč jsem ze vzorečku spočítal, každopádně co vím a je dané, že těleso by mělo těch 12 metrů mezi dvěma tělesy minout za 1 sekundu? Tím pádem je nesmysl, že by dle vzorečku mělo urazit dráhu 4,905 metrů.
Mnohokrát Vám děkuji za pomoc, potřebuji to OVLÁDAT A VĚDĚT na zítřejší zápočtový test, takže budu rád za rychlé reakce a pomoc
Děkuji
6;↑ DavidMath:
Hezký den.
"Tím pádem je nesmysl, že by dle vzorečku mělo urazit dráhu 4,905 metrů."
Jaký nesmysl? Počítal jste podle vzorečku pro volný pád s nulovou počáteční rychlostí, takže za první sekundu to skutečně musí dát uvedenou dráhu.
Pokud padá z výšky 'h' nad prvním bodem, tak u prvního bodu bude mít rychlost [mathjax]\sqrt{2gh}[/mathjax]. Tak tu rychost zakomponujte do výpočtu (= rovnoměně zrychlený pohyb s uvedenou počáteční rychlostí začínající v bodě 1) a spočítejte výšku h. To ostatní už bude brnkačka.
nech pri míňaní vyššieho bodu už padá t sekúnd z pôvodnej výšky H a nech ten vyšší bod je vo výške h.
Potom
[mathjax2]\begin{align}
h &= H-\frac{gt^2}{2}\\
h-12 &= H-\frac{g\left(t+1\right)^2}{2}
\end{align}[/mathjax2]
Odčítaním druhej rovnice od prvej vznikne rovnica s neznámou t.
Vypočitané t dosaď do vzťahu [mathjax2]H-h=y=\frac{gt^2}{2}[/mathjax2]tým zistíš ako vysoko nad vyšším bodom začal pád.
rýchlosť zistíš dosadením časov t a t+1 do vzťahu
[mathjax]v=gt[/mathjax]
↑ jarrro:
Jednodušším způsobem to, prosím, vyjádřit nejde? :D takto bych to popravdě asi ani nezvládl vyjádřit a nebo si určit... Přijde mi to poměrně komplikované.
Děkuji moc :)
U mě je podstatné to, abych pochopil i určení způsobu výpočtu, zvolení vzorce apod. Nestačí mi pouze opsat nějaký vzorec bez toho, aniž bych ho neuměl sám aplikovat „bez logického odvození“
Čo na tom nechápeš? vo voľnom páde ide o rovnomerne zrýchlený pohyb pričom zrýchlenie je g.
Dráha je rozdiel počiatočnej a aktuálnej výšky
Zo zadania vieme, že 12m padalo sekundu, ale je rozdiel ktorú sekundu lebo rýchlosť závisí od času. Tak by sme mali zistiť čas kedy sa míňa vyšší bod. A to som predsa zistil či nie? Čo sa ti zdá nelogické na postupe čo som napísal v mojom predchádzajúcom príspevku?
↑ DavidMath:
Tak třeba ještě variace na dané téma:
V bodě 1 má těleso rychlost [mathjax]\displaystyle v_0[/mathjax], dále volným pádem spadne (s počáteční rychostí [mathjax]v_0[/mathjax]) za 1 s o 12 m, tzn.
[mathjax]\displaystyle v_0\cdot1 + (9.81/2)\cdot1^2 = 12 \Rightarrow v_0 = 7.095[/mathjax] m/s
a na tom založte další výpočet:
Výšku x nad prvním bodem ze vztahu
[mathjax]\displaystyle v_0=\sqrt{2gx} \Rightarrow x =\frac{v_0^2}{2g} = \cdots[/mathjax] m,
rychlost ve druhém bodě třeba ze vztahu
[mathjax]\displaystyle v = v_0+g*1 = \cdots[/mathjax] m/s.