Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 01. 2022 20:54 — Editoval DavidMath (04. 01. 2022 20:55)

DavidMath
Místo: Zlín
Škola: UTB FT
Pozice: Student
Reputace:   
Web

Výpočet dráhy a úhlu u hodinových ručiček

Dobrý den,
prosím o pomoc s tímto příkladem.

Zadání: Jakou dráhu opíše koncový bod malé a velké ručičky věžních hodin za velkou přestávku ve škole (20 minut)? Délka malé ručičky je 1 m a délka velké ručičky je 1,25 m. O jaký úhel se ručky otočí?
[výsledky by měly být: 0,17 m; 2,62 m; 0,17 rad; 2,1 rad].

principelně to chápu, jen nevím, jak vyčíst, o kolik se ručičky otočily - hlavně ta malá, nevychází mi to početně

Velkou ručičku jsem zvládl alespoň podle návodu na internetu:
dráha sV = 2pí*r * 20/60 = 2*pí*1,25 * 20/60 = 2,62 m
[tady jsem ještě pochopil, že poměr čísel 20/60 je počet minut velké přestávky dělený celkovým počtem minut v jedné hodině na hodinách - logicky jsem si dosadil]

U malé ručičky ale již nevím, jak počítat. Ať dosadím co dosadím, počítal jsem stejně a za poměr číslel minut jsem chtěl dosadit něco takového jako na netu, tedy 20/1,67 * 60; tedy počet uběhlých minut přestávky dělený počet minut v jedné hodině na hodinách a pak logicky jaký dílek (počet dílků) oběhne malá ručička, 1,67.
Ovšem aby mi vyšel výsledek 0,17 m, tak bych musel dosadit nesmysl, a to, že urazila cca kolem 18 minutových dílků, což je nesmysl.

Dále s radiany jsem už raději ani nepočítal, neboť i to nevím.

Mnohokrát děkuji

#2 04. 01. 2022 21:09

MichalAld
Moderátor
Reputace:   126 

Re: Výpočet dráhy a úhlu u hodinových ručiček

Když bude mít ručička délku 1m, tak je úhel stejný s dráhou jejího konce. Když bude jinak dlouhá, tak je to [mathjax]s = \varphi r[/mathjax]. To je totiž definicie úhlu, měřeného v těch radiánech.

Pak už stačí jen selský rozum ... celý kruh je [mathjax]2 \pi [/mathjax] radiánů, nebo 12 hodin, nebo 60 minut. Takže stačí určit, jakou část celého kruhu ručičky uběhly, a přepočítat to na radiány.

#3 04. 01. 2022 22:25

DavidMath
Místo: Zlín
Škola: UTB FT
Pozice: Student
Reputace:   
Web

↑ MichalAld:

Abych řekl pravdu, s radiány absolutně neumím počítat :D

#4 05. 01. 2022 01:44

MichalAld
Moderátor
Reputace:   126 

No, tak se to budeš muset naučit. Ale na tom nic není ... úhel odpovídající otočení dokola (o 360°) má velikost 2 * PI (nemusíš říkat radiánů, to se tam říká jen proto, aby se to poznalo).

Zápatí