Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím vás, můžete mě trochu nakopnout, jak na tento příklad? Našel jsem Chí-kvadrát test nebo test dobré shody, kde se chí rozdělení objevuje, ale v tomhle případě mi bude asi na nic.
Příklad:
Náhodná veličina X má Chi-kvadrát rozdělení [mathjax]\chi ^2(v)[/mathjax] s počtem stupňů volnosti v = 98. Vypočtěte pravděpodobnost [mathjax]P(110 \ge x \ge 90)[/mathjax].
Díky moc.

Pravd 90 < X < 110 = integrál z hustoty pravděpodobnosti od 90 do 110
Tvar hustoty je také na mém webu: www.tucekweb.info
↑ Marty88:
Hezký den.
Myslím, že jsem se nikdy nesetkal s tabelovanou distribuční funkcí rozdělení [mathjax]\chi ^2[/mathjax], kterou k výpočtu potřebujete. Takže bych řekl, použít vhodný software, např. WolframAlpha:
Odkaz
Rozdělení [mathjax]\chi ^2(v)[/mathjax] lze také aproximovat normálním rozdělením s E = ν, D = 2ν; to však je dost přesné až pro ν >= 100:
Odkaz
Edit - doplněno:
Ovšem chyba je v tomto případě jen v řádu tisícin. Takže byste si vystačil jen se standardním normálním rozložením.