Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 06. 2009 11:10 — Editoval evulka.nov (22. 06. 2009 11:11)

evulka.nov
Reputace:   

správný postup výpočtu objemu???

ahojky, mám zadané 2 příklady, ale k prvnímu nemám  výsledek a u druhého mi to vychází jinak než má., chtěla bych poprosit někoho, jestli to mám dobře.
1. zadání: Vypočtěte objem rotačního tělesa, které vznikne rotací útvaru ohraničeného křivkami $y = x$;$y = \frac{1}{x}$; $y = 0$;$x=2$
   kolem osy x.
postup: $V = \pi\int_{0}^{1} [\frac{1}{x}]^2 dx + \int_{1}^{2} [x^2 - [\frac{1}{x}]] dx $
dale pak $V = \pi\int_{0}^{1} [\frac{-1}{x}] +\int_{1}^{2} [\frac{x^3 }{3}+\frac{1}{x}]=$ po dosazeni mezí jsem dostala výsledek $V = \frac{5}{6}\pi$. graf jsem si načrtla na této stránce http://rechneronline.de/function-graphs/.
2. zadání:
Vypočtěte objem tělesa, které vznikne rotací útvaru ohraničeného křivkami  $y=x^3+3 $; $x=-1$;$x=1$;$y=0$
kolem osy x.
postup: $V=\pi\int_{-1}^{1} (x^3+3)^2 dx $, upravim: $V=[x^6+6x^3+9]$ zintegruju $V=\int_{-1}^{1}[(x^7/7)+(\frac{3}{2}x^4)+(9x)]$.a po dosazeni mezi jsem dostala vysledek $V = \frac{149}{7}\pi$. ale ma to vyjit $V = \frac{112}{5}\pi$. tak nevim kde delam chybu. diky. jo a utech objemu mi tam chybi to pi ale tak ve vysledku to mam..

#2 22. 06. 2009 11:30

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: správný postup výpočtu objemu???

Úroveň matematických zápisů docela hrozná, ale pochopit se to naštěstí dá.

V tom druhém není správně ani jeden výsledek - má to být $V = \frac{128}{7}\pi$ (výpočet).

V prvním máš špatně ty oblasti, kde se integruje - přece $\int_0^1 \(\frac 1x \)^2 \mathrm{d}x$ je divergentní. Po tvém dosazení ti musel vzniknout nesmysl, protože dosazuješ nulu do jmenovatele. Správně nejprve integruješ pod přímkou $y = x$ a pak pod hyperbolou $y = \frac 1x$ (viz grafy). Integrál pak vypadá
$V = \pi \int_0^1 x^2 \mathrm{d}x + \pi \int_1^2 \frac{1}{x^2} \mathrm{d}x = \frac56 \pi$.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí