Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtěl bych pomoc s jedním příkladem. V práci máme jeden pásový dopravník, který nemá nijak kryté svěrné místo u napínacího válce spodní větve. Nedělají na něm lidi, je pouze na mezioperaci za zábradlím. Bavil jsem se s jedním kolegou, co by se stalo, kdyby někoho náhodou dopravník namotal. Jestli by dotyčný svou silou odporu motor nepřetížil a nezastavil, nebo jestli by jej motal dál a třeba "urval" zápěstí.
Zkusil jsem si tedy vypočíst sílu, kterou by dopravník dotyčného "vklínil" (resp. jeho vlající oděv). Pohon má 0,25 kW, buben průměr cca 90 mm, otáčky cca 40/min. Výpočet s obrázkem vkládám zde: https://ibb.co/X4m1Xvv
Vyšlo mi, že by musel tahat silou 1326 N, aby pohon zastavil a "odklínil" se. Což je dost hodně a spíš si myslím, že by musel být hodně silný, aby to přetlačil. Nevím ale vůbec, zda je výpočet korektní, proto bych se vás rád zeptal. Co mi trochu nehraje, tak že se snižujícími se otáčkami stoupá kroutící moment a tím pád i vypočtená síla. Řekl bych, že čím větší otáčky, tím hůř se z dopravníku odklíním, ale dle výpočtu je to opačně.
Děkuji
Čím menší otáčky, tím větší síla - za předpokladu, že výkon je pořád stejný, tj, že tam máš převod do pomala. Pokud otáčky snižuješ frekvenčním měničem, tak to neplatí (a neplatí ani to, že je konstantní výkon).
Navíc, přetlačit takto zpřevodovaný motor se určitě nikomu nepodaří, tření v převodovce je určitě značné.
Na druhou stranu, je značné i v dopředném směru, takže řemen dopravníku už asi takovýto výkon nemá, to má jen ten motor.
Ale pravda je, že zpřevodované motory mívají značnou sílu, a takovéto pásové dopravníky mohou být celkem nebezpečné...pokud jsou ta místa, kde tě to může vtáhnout, přístupná.