Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebovala bych pomoci s úlohou.
Mám dvě sloučeniny MgO a MgO2.
1. Mám najít látku, která bude reagovat s jednou z mých sloučenin (MgO nebo MgO2) za vzniku jediného produktu, který budu moci dokázat pomocí acidobazického indikátoru fenolftaleinu.
2. Mám najít látku, která bude reagovat s druhou z mých sloučenin (MgO nebo MgO2) za vzniku stejného produktu jako v 1. případě, navíc však vzniká jeden další produkt, který budu moci dokázat pomocí Nesslerova činidla.
Předem moc děkuji za odpověď, z této úlohy jsem už trochu zoufalá, protože nemám tušení, jak najít jednu konkrétní látku, když jich je nepřeberné množství.
↑ Kvetinka22:
No, upřímně, je to celkem divný příklad. U té první to bude reakce oxidu s vodou. Jenomže MgO s tou vodou bude reagovat tak žalostně pomalu, že se to asi bude muset nechat stát přes noc, aby to ten fenolftalein vůbec zbarvilo do fialova. Zahřátí by mělo pomoct.
K té druhé - co se dokazuje Nesslerovým činidlem?
↑ Bedlasky:
Přítomnost amonných kationtů
↑ Bedlasky:
Ono ta látka má být v obou případech stejná.
Na oxidy hořčíku, jsem přišla sama. Má se jednat o prvek, který hoří oslnivým bílým plamenem a při hoření tohoto prvky by měly být dvě možnosti, co bude vznikat
↑ Kvetinka22:
Jo, ale je tam důležité, že se to provádí v alkalickém prostředí (takže s tím činidlem reaguje amoniak a ne amonný iont). To alkalické prostředí poskytne ten produkt z první reakce. Takže jaké budou ty látky?
↑ Kvetinka22:
Ta možnost je jenom jedna, při hoření vzniká MgO. Formace peroxidu není možná kvůli velkému náboji na Mg2+, MgO2 se musí připravovat ve vodném prostředí z Mg(OH)2 a H2O2.