Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nevíte někdo, jaká bude síla na výstupu u čepu D a tahová síla v tělese 4? Předem mockrát děkuji, už jsem bezradný.
https://drive.google.com/file/d/11S-7Me … vesdkOdkaz
Mně se z toho obrázku stejně zobrazila jen půlka :-) Síla (tahu lana, chápu-li to dobře) v bodě D vypadá, že bude stejná jako tíha tělesa m. Síla v bodě 4 mi ale není moc jasná, jakou roli tam hraje [mathjax]d_4[/mathjax] a jestli se má se brát vodorovná složka té síly nebo celková v ose úhlu opásání kladky F?
↑ Aleš13:
Má to být mechanismus, který za čepem D pokračuje, nicméně tam už se síly rozloží do prutů. Lepší foto bohužel nemám, fotil jsem narychlo.
Síla v tělese 4 se musí nějak určit ze soustavy, d4 musím podle síly navrhnout. Já právě vůbec netuším, jak tam ty síly působí.
Při úvahách můžeš využít toho, že sílu lze podél osy jejího směru libovolně posouvat. Takže ty dvě síly, které odpovídají dvěma lanům vedoucím od kladky můžeš posunout do stejného bodu, a pak je vektorově sečíst. A protože je to kruhová kladka, bude výsledná síla mířit přímo na její střed, kam ji tedy zase můžeš přesunout.
Pak můžeš výslednou sílu zase rozložit na složku vodorovnou a svislou. Vodorovná bude tahat za tu tyčku 4, a svislá bude působit kolmo na ni a bude ji ohýbat.
Při návrhu musíš zajistit dostatečnou pevnost pro obě ty síly. Předpokládám, že mnohem větší efekt bude mít ta "ohýbací" složka. A tam je při návrhu trochu problém, návrhy věcí namáhaných v ohybu se většinou nedělají jen aby to "vydrželo", ale aby se to nedeformovalo víc, než je vhodné. A to si musíš nějak stanovit. Pokud tedy nebude tyčka z nějakého nekonečně tuhého materiálu. Ale nevím, jestli to máš řešit až do takovéto hloubky...