Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 01. 2022 22:00

Luke1122
Zelenáč
Reputace:   

Křivkové integrály

Zdravím,
chtěl bych poprosit o radu s jednou nejasností.

https://ctrlv.cz/MYhD
https://ctrlv.cz/Np04
Mám zde příklad ukázkový příklad: zdroj je internet.
V tomhle příkladu si zderivují parametrické vyjádření a z toho jim vznikne dx = 4dt, dy = ... a to pak dosadí do integrálu.
Není mi však jasné, proč se občas z dx, dy, dz, vyjadřuje ds. Jaký je v tom rozdíl (v některých příkladech jsem si všiml, že ds se v integrálu přepisuje jako (dx, dy, dz), tedy že se to rovná), kdy se co používá a proč? Pokud se to nepoužívá ve stejných případech, tak jak je možné, že v některých těch příkladech se to dá přepsat?

Zjednodušeně - kdy musím spočítat ds = odm(dx^2 + dy^2 + dz^2) oproti tomu, kdy v integrálu vyjádřím ds jako (dx, dy, dz) a dosadím tam zderivované (x, y, z)?

#2 01. 02. 2022 00:34 — Editoval MichalAld (01. 02. 2022 00:40)

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Křivkové integrály

Já v tom mám taky trochu zmatek. Taky je otázka, jesli rozlišuješ [mathjax]ds[/mathjax] a [mathjax]\overrightarrow{ds}[/mathjax].

Primární definice integrálu vektoru síly podél křivky je

[mathjax]\int \vec{F(\vec r)} \overrightarrow{dr}[/mathjax]

kde r je polohový vektor (což jsou prostě souřadnice bodu x,y,z) a F(r) je vektor (třeba síly) v tomto bodě. A zároveň je r(...) parametrické vyjádření té křivky, po které integrujeme.

A intuitivní předstva jak takový integrál počítat je, že si křivku rozdělíme na malé (stejně dlouhé) elementy ds, a v každém tom elementu si setrojíme jednotkový tečný vektor , vynásobíme [mathjax]\vec{F} \cdot \vec{1} \cdot ds[/mathjax] a posčítáme to.

Aby byl tečný vektor všude jednotkový, musíme použít takovou parametrizaci, kde parametrem křivky je její délka s. Potom je tečný vektor [mathjax]\frac{d\vec{r}}{ds}[/mathjax] jednotkový a integrál můřeme zapsat jako

[mathjax]\int \vec{F(\vec r)} \frac{\overrightarrow{dr}}{ds}ds[/mathjax]

což se zpravidla zkracuje na [mathjax]\int \overrightarrow{F} \cdot \overrightarrow{ds}[/mathjax]

Ale (nejspíš) není žádná nutnost použít zrovna takovouto parametrizaci, protože klidně můžeme provést další substituci s = s(q), ds = ds/dq * dq a máme

[mathjax]\int \vec{F(\vec r)} \frac{\overrightarrow{dr}}{ds} \frac{ds}{dq}=\int \vec{F(\vec r)} \frac{\overrightarrow{dr}}{dq}=\int \overrightarrow{F} \cdot \overrightarrow{dq}[/mathjax]

Takže podle mě je úplně jedno, jakou parametrizaci si zvolíme, protože když ten tečný vektor křivky po které integrujeme nebude jednotkový, změní se stejnou měrou i ten element dq. Takže výsledek bude vždycky stejný.

Ale pro intuitivní představu je určitě lepší, když je tečný vektor jednotkový, nebo má aspoň stále stejnou velikost.

Protože intuitivní představa je, že [mathjax]\overrightarrow{dr}[/mathjax] je prostě vektor, který odpovídá elementu té křivky - tedy má stejný směr a stejnou velikost. Kdyby nebyl nekonečně malý, tak to bude [mathjax]\overrightarrow{\Delta r}[/mathjax], což už má blízko k tomu klasickému vzorci pro práci [mathjax]W = \overrightarrow{F} \cdot \overrightarrow{\Delta r}=F \cdot s \cdot \cos \alpha[/mathjax]

(ale úplnou jistotu v tom nemám, takže budu taky docela rád, když si v tom udělám definitivně jasno)

#3 01. 02. 2022 08:08 — Editoval Richard Tuček (01. 02. 2022 08:08)

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   20 
Web

Re: Křivkové integrály

Práce se počítá jako křivkový integrál (2. druhu) síly podle dráhy.
A = integrál (Fx dx + Fy dy + Fz dz)   (od 0 do 1)
dx=x'(t)dt, atd.

Zápatí