Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Našiel by sa niekto, kto by mi mi vedel poradiť s riešením nasledujúcich úloh?
1. Veža vysoká 6,12 m má tvar pravidelného zrezaného 6-bokého ihlana, na ktorom je ďalší pravidelný 6-boký ihlan. Hrana dolnej podstavy má dĺžku 2,48 m, hrana hornej podstavy má dĺžku 2,03 m a bočná hrana zrezaného ihlana má dĺžku 0,71 m. Koľko plechu budeme potrebovať na oplechovanie veže, ak na spoje počítame 20% navyše. [54 m²]
2. Prístrešok na auto je potrebné prikryť valbovou strechou (obrázok) s obdĺžnikovým prierezom 8 m x 5 m. Všetky strešné plochy majú rovnaký sklon 30°. Určte cenu a hmotnosť strechy, ak 1 m² stojí 270€ a váži 43 kg. [1997 kg]
čítajte viac: https://www.doucma.sk/otazky/10488-ihlan
Ďakujem
↑ klaudia09:
ad 1. Povrch pláště je tvořen 6-ti shodnými rovnoramennými lichoběžníky a 6-ti shodnými rovnoramennými trojúhelníky. Uvažuj také jaké poloměry mají kružnice opsaná a vepsaná pravidelnému 6-ti úhelníku. Dále užij Pythagorovu větu.
ad 2. Povrch sřechy je tvořen 2-mi shodnými rovnoramennými trojúhelníky a 2-mi shodnými rovnoramennými lichoběžníky. Lichoběžníky i trojúhelníky mají stejné výšky. Pomůže ti také tamgens úhlu 30-ti stupňů.
Pozn.: Tebou uváděné výsledky nejsou zcela přesné.
U 1. mně vychází 53.625 m^2
U 2. pak 1986.1 kg