Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravim,
potreboval by som pomoct s riesenim prikladu.
Dopravny podnik sa rozhodol zrusit 6 zastavok na autobusovej trati, ktora mala povodne 18 zastavok spolu s vychodiskovou a konecnou zastavkou. Kolkymi sposobmi mozno zastavky zrusit, ak nesmu byt zrusene ziadne dve za sebou nasledujuce zastavky a ani vychodiskova a konecna zastavka?
Myslim ze ide o kombinacie pretoze moznost napr. BCDEAF a ABDECF je pre nas ta ista moznost cize na poradi provkov nezalezi. Avsak neviem ako mam dalej postupovat.
Vdaka za nejake napovedy a hinty

Hmmm zaujimavy napad. Moze to tak byt mozno vysledok by mal byt 462 roznymi sposobmi. Vedel by si sem dat aj konkretne ze ako by si to dalej pocital?

↑ Jj:
Tohle fungovat bohužel nebude. Zrušit například C, D není povolené, ale při vybírání kterékoliv zastávky z dvojic by se to stát mohlo.
Ahoj,
tedy stačí uvažovat 16 zastávek (kromě první a poseldní). Když umístím zastávku (kromě poslední šesté - nechť jsou uspořádány podle velikosti), tak za ni přidám ještě jednu - aby dvě sousední nebyly u sebe. Tedy z těch 16ti budu mít jen 11, z těch vyberu libovolných 6 a a za 1. až 5. přidám ještě jednu a mám těch 16. Takže [mathjax]11 \choose 6[/mathjax].
↑ Jj:
Ahoj, sice nemůžeme z těch dvojic vypuistit obě, ale také nemusíme vypustit ani jednu z nich. A pokud z první dvojice vypustíme c, tak z druhé dvojice nemůžeme vypustit d, takže ty úvahy s dvojicemi budou složitější.
↑ check_drummer:Jsem jediný, kdo tomuto vysvětlení nerozumí? (Byť výsledek sedí.)
↑ kastanek:
Ahoj, nevím, já mu rozumím. :-) Ale jestli ti něco není jasné tak se ptej.

↑ check_drummer: no ja tiez uplne nerozumiem po pravde ze co si spravil. Lebo ja som mal hlavne problem s tym ze po kazdom jednom vybrati nejakej zastavky zo vsetkych 16 sa ti inak zmensia moznosti. Povedzme ze bez konecnej zastavky a zaciatocnej mas zastavky BCDEFGHIJKLMNOPQ. A teraz kebyze vyberies povedzme B tak dalsiu zastavku uz vyberas len zo 14 zastavok lebo B a ani dalsiu zastavku C uz nemozes vybrat. Avsak kebyze prvu zastavku vyberieme zo stredu napr. zastavku E tak v dalsom vybere mozme vybrat uz len zo 13. Lebo zastavku D a zastavku F nemozeme dalej vybrat. A preto neviem ze ako to mam zratat tie moznosti. Prosim ta rad by som bol kebyze mi to tak viac po lopatisticky priblizis ze ako si k tomu dosiel:D. Vdaka
Vybírám 6 z 11ti zastávek a za každou vybranou, která nemá nejvyšší pořadové číslo ze všech vybraných, dám ještě jednu. Tím budesplněno co jsem chtěl - dvě vybrané zastávky spolu nebudou sousedit a současně existuje bijekce mezi těmi mými výběry z 11ti zastávek a těmi požadovanými z 16ti zastávek.
Např. vyberu-li z 11ti zastávek zastávky 1,2,8,9,10, tak za zastávky 1,2,8,9 přidám ještě jednu (nevybranou).