Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, byl bych moc vděčný za pomoc s tímto důkazem:
,,Dokažte, že χ(G) ≤ n právě tehdy když existuje homomorfismus z grafu G do Kn."
víme, že: χ(G) ... značí minimum barev potřebných k vrcholovému zabarvení grafu o n vrcholech
Kn ... je kompletní graf o n - vrcholech
důkaz jsem tedy rozdělil na 2 části: a) χ(Kn) = n
- jelikož se jedná o kompletní graf o n - vrcholech, je potřeba použít n barev
- deg(v) = n, pro všechny v náležící V(G) (při zobrazení se zachovávají stupně vrcholů)
- Nechť tedy existuje homomorfismus G → Kn. Pak pro každý vrchol v z G existuje právě jeden vrchol v´ z Kn (platí v → v´)
- z toho vyplývá, že |V(G)| ≤ |V(Kn)| (každý vrchol z G se musí mít na co zobrazit)
- dále Kn má n - vrcholů (z definice kompletního grafu) ... z toho plyne, že G musí mít ≤ n vrcholů
- z toho tedy závěrem vyplývá, že počet barev k obarvení vrcholů z G je ≤ n: tedy χ(G) ≤ n ✓
b) Nechť χ(G) ≤ n (potom počet vrcholů je ≤ n) ... |V(G)| ≤ n
- dále v Kn (kompletním grafu) platí, že máme n vrcholů, které jsou všechny vzájemně pospojovány (musíme tedy mít n barev
pro obarvení tohoto grafu Kn)
- potom existuje INJEKCE z G na Kn ✓
při kontrole mi však bylo vytknuto následující: část a) Jestli máme homomorfismus, nemusí platit, že |V(G)| ≤ |V(Kn)| a graf nemusí mít tedy méně jak n vrcholů
část b) Stejně tak, jestli máme χ(G) ≤ n tak potom nemusí platit |V(G)| ≤ n
pozn. Jako příklad si můžeme vzít cestu P na n vrcholech (potom χ(P) = 2).
Nevěděl by mi prosím někdo poradit jak tento důkaz správně přeformulovat, případně jak na to jít jinou cestou ?
Předem děkuji za jakoukoliv radu.
↑ tom72:
zdravím, zkusil bych se podívat na ten homomorfismus.
1. L=>P
Mám graf G, χ(G) ≤ n a dále kompletní graf Kn, χ(Kn) = n
Uzly grafu G jsou obaveny barvami
Každý uzel grafu Kn je obarven jinou barvou, barva i-tého uzlu
je
Hrana grafu G vede vždy mezi uzly obarvenými různými barvami
Zobrazím ji tedy na hranu mezi uzly
2: P=>L
Zkusil bych ukázat, že kdyby χ(G) > n, nemám kam zobrazit uzly nabarvené "přebytečnými" barvami.
↑ tom72:
Ahoj, už jseM to tu jednou psal. Může vůbec nastat situace, že χ(G) > n?
↑ check_drummer:
Ahoj, ja to tedy zas az tak nelustil, ale rekl bych, ze (narozdil od beznych zvyklosti)
↑ check_drummer:
Ahoj, zde definice obarvení grafu z wikipedie:
Nechť G = (V, E) je graf, k přirozené číslo.
Zobrazení b : V → { 1 , 2 , … , k } nazveme obarvením grafu G pomocí k barev, pokud pro každou hranu { x , y } ∈ E platí b ( x ) ≠ b ( y ) .
Barevnost grafu (také chromatické číslo) G je minimální počet barev potřebný pro obarvení G. Značí se χ ( G ) = n.
Evidentně chromatické číslo n je menší nebo rovno počtu vrcholů grafu.
Implikaci P=>L bych asi dokazoval sporem:
Nechť existuje homomorfismus z grafu G do Kn a zároveň χ(G) > n ....... => spor
↑ laszky:
Aha to bude ono, protože všude v teorii grafů (tak to aspoň bylo na MFF před x lety) se o n automaticky předpokládá, že jde o počet vrcholů. Tak ok.