Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 02. 2022 19:06

eskaron
Zelenáč
Reputace:   

Kompletní vyšetření a parametrický zápis funkce

Mám zadání načrtnout graf a kompletně vyšetřit a parametricky zapsat funkci (neni to uplně funkce) a to o zadání: xy(x+y) + x² = 2y².
Původně sem to řešil s tím, že pokud x je nula tak i y musí být nula, z tohoto poznatku sem zapsal y = x*t a vypočítal sem parametrický zápis x(t) a y(t), ovšem když sem dělal první derivaci a chtěl sem se kouknout na definiční obor tak se mi výsledek zdál divný, a po tom co sem se podíval na Geogebru tak sem pochopil že to mam uplně špatně podle té šílenosti co geogebra ukázala (po oddálení).
na x(t) = 1 - 1/2t  a y(t) = t - 1/2

Nevím co mám dělat, nemám věřit geogebře, udělal sem numerickou chybu, špatně sem použil parametrizaci y = x*t nebo sem si spletl uplně pořadí řešení grafu rovnice... ?
Upřímně už to řeším pár dní a vůbec nevím, budu rád za jakoukoli a pomoc, abych pochopil jak to má být.

#2 27. 02. 2022 13:17

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Kompletní vyšetření a parametrický zápis funkce

Ahoj, ta závorka označuje násobení nebo funkční hodnotu?
Proč myslíš že musí být y=x*t, proč ne třeba y=x^2*t, apod. Navíc při parametrizaci má y záviset jen na t a ne na x ne?
Není lepší nejprve zjistit derivaci?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 27. 02. 2022 14:35 — Editoval Jj (27. 02. 2022 16:56)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ eskaron:

Hezký den.

Mi podle uvedeného zadání přijde, že se má řešit průběh implicitně zadané křivky (nástroji k tomu určenými) a kromě toho napsat její parametrickou rovnici. Ale třeba je to myšleno jinak.

Pokud v souvislosti s parametrizací křivky vzpomínáte Geogebru, tak pro zajímavost  při použití vztahu 
y = t*x mi vyšla možná parametrická rovnice

[mathjax]\displaystyle x = \frac{2 t^2 - 1}{t (t + 1)}, y = \frac{2 t^2 - 1}{t + 1}, \;   t(t+1)\neq 0[/mathjax].

Tu Geogebra zobrazí takto: Odkaz, tj stejně jako při zobrazení implicitní rovnice (třeba Geogebrou nebo Wolframem). Zkoušel jsem hledat nějakou "rozumnější" parametrizaci, ale bez úspěchu.

Edit: Vidím kolegovu odpověď, ale když už jsem si s tím vyhrál, tak tu nechám i moji.

Edit1: Oprava překlepu (vyloučené hodnoty parametru t).

Pokud se tedy nemýlím.

#4 27. 02. 2022 20:06

eskaron
Zelenáč
Reputace:   

Ano, mě při psaní příspěvku úplně vypadlo to jméno této úlohy, tak sem použil slovo funkce, i přes to že sem věděl že to neni funkce protože má pro jedno x více y. Každopádně jde o to že ze zadané rovnice mám určit křivku pomocí parametrizace a z této parametrizace poté určit vše ostatní

Zápatí