Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

HFY LGAH GA WFZF WAON KAOFTEAOAJ. NJA DNO LGAH GV QDFEADVJ GEA GYZFQKFGWV JSGWVW GVMDI.
WAKZJA WAPW LA SDYVWA WATGV (TNGA LA NJA OAJGV), KAQFSTVENH WFWVT LAOKFOSYZFS YNAGNDFES GVMDS, TEFJVJ LGAH FBAYKFS GSBGWVWSYKV GVMDS, LNX GVG KAHFZJ KAEGVHKFSW. LAGWA KAYF KN THNWAKV KAQDVWAJA N NW HN WF JSGWAKV KALNXI GHIGJ: http://www.IFSWSBA.com/ZFHAQDFLAYW - QFXSO KATKNG, QFOVEAL GA, YAJXAH QAXKI MVJH N LA TONDHN :-) (LAGWJV WF TKNG, WNX HNG GHSJS.) WNXA QDALV ZATXI OAK.
Šifrovaný text je psán velkými písmeny.

U postele mi delší dobu leží 2 knížky o šifrách, měl bych je konečně otevřít. Tohle totiž není fér, já si napsat vzkaz v té nejjednodušší možné :)
Tady budu asi hádat, ale řekl bych, že

V zadání jsem opravil drobnou chybu.

Konečně jsem doprogramoval alespoň lehkou alfa verzi prográmku na dešifrování šifer — Bletchley [zip]. Jestli máte nainstalovaný .NET 3.5 (je to napsané v C#), můžete si to zkusit stáhnout, rozbalit a spustit. Není třeba to instalovat. Pak už jen stačí zkopírovat výše uvedený šifrovaný text, kliknout na „dešifruj bez klíče“ a je vymalováno.
Je to zatím opravdu první funkční verze, takže tam bude určitě hromada neošetřených bugů. Algoritmus pro dešifrování taky nefunguje nejlépe, staví to na slovníku českých slov, takže vyšší koncentrace cizích slov prozatím algoritmu velmi škodí. Přesněji i jedno nešikovné cizí slovo může algoritmus úplně rozhodit :-). Pokud to budete chtít zkoušet, dešifrujte dlouhé české texty a pokud možno bez slov, které použitý slovník neobsahuje. Pak už by to mohlo fungovat… snad…

↑ nordic:
No jo, kód GUI už jsem nepřepsal do angličtiny. Vnitřnosti už anglicky (tak trochu…) jsou. Ale když už české názvy, tak české názvy, ne? ;-)
No :) mas pravdu. Ja len tak,ze som sa stym stretol prvy krat :) Nie zeby som to prehnal reflectorom pre nejaky ucel. Ale da sa to nazvat zavislost :) prepac :)
Stránky: 1