Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň. Neviem nájsť na internete grafy pre magnetizačné charakteristiky. Konkretne potrebujem nájsť intenzitu mäkkého železa pri indukcii 1,65T. Mohli by ste mi poslať nejaký link kde by boli zrozumiteľné grafy, alebo ak sa dá tak nejakú prevodnú kalkulačku. Vopred dakujem
Doplním to potrebujem vypočítať intenzitu v železe v magnete, ktorý unesie 4000 kg a prierez vzduchovej medery je 0,036 m^2. indukciu som počítal zo vzorca pre kilopondy[mathjax]F=4,1SB^{2}\cdot 10^{4}[/mathjax]. Z toho vychádza B^2[mathjax]B^{2}=\frac{F}{4,1\cdot S\cdot 10^{4}}[/mathjax]. Z toho vzorca mi vyšla indukcia približne 1,65 T
potrebujem do toho elektromqgnetu vypočítať prúd cievkou, poznám počet závitov dĺžku strednú siločiaru v železe a džku vzduchovej medzere. magnetické napätie vo vzduchovej medzere sa dá vypočítať ale pre magnetické napätie v železe potrebujem vedieť intenzitu v železe. Vo vzorci [mathjax]NI=H_{ž}\cdot l_{ž}+H_{v}\cdot l_{v}[/mathjax] nepoznám Hž, pretoťe intenzitá je vysoká, nedá sa určiť podľa relatívnej permeability, ale iba odrátať z charakteristiky
Pokud jde o magneticky měkké železo, můžeš uvažovat relativní permeabilitu několik tisíc. A to ti pro začátek stačí. Otázka je spíš, jestli je indukce 1.6T v železe dosažitelná.
Nějaké materiály jsem našel tady, a určitě najdeš další, když budeš hledat transformátorové či dynamové plechy. U běžných ocelí to asi nenajdeš, protože z toho se magnety nedělají...ale ono se to moc neliší.
ďakujem pomohol ste mi, ale urobil som chybu v priereze a po oprave prierezu mi vyšla indukcia vyše 2,2T čo sa nedá vypočítať. Skúsim zadať príklad, chcel by som vedieť či sa vôbec dá magnet vypočítať. Príklad je učkový magnet má rozmery: póly majú rozmery vo vzduchovej medzere 120 x 150 mm. Z toho vychádza prierez póĺov vo vzduchovej medzere 0,018 m^2. V postate iné rozmery neporebujeme na výpočet indukcie. Priťahovať má kotvu o hmotnosti 180 kg a má niesť závažie 3820 kg tzn, dvíha 4000 kg. Chcel by som sa opýtať či sa vôbec dá vypočítať taký elektromagnet. alebo kde som urobil chybu vo výpočte. Ďakujem za odpoveď.
Já si nejsem jistý, jak se přesně počítá síla magnetu, ale selským rozumem .... energie magnetického pole je
[mathjax]E_m = \frac{1}{2}\frac{B^2}{\mu}V = \frac{1}{2}\frac{B^2}{\mu}Sd[/mathjax]
No a síla je změna energie když vykonáváme nějaký pohyb, tedy
[mathjax]F_m = \frac{\Delta E_m}{\Delta d} = \frac{1}{2}\frac{B^2}{\mu}S[/mathjax]
Není to úplně případ podkovového magnetu, je to spíš případ magnetického jádra s jednou mezerou, kterou se snažíme roztáhnout.
Z toho tedy plyne indukce
[mathjax]B=\sqrt{\frac{2 \mu F_m}{S}}=\sqrt{\frac{2 * 1.2E-6 * 40 000}{0.018}}=2.3T[/mathjax]
Což je to stejné, co vyšlo tobě. Podkovovému magnetu ale bude stačit indukce poloviční, protože síla tam působí 2x.
Intenzitu H určíš z toho grafu, a pak podle vztahu [mathjax]Hl = NI[/mathjax] navrhneš magnet. Musíš si samozřejmě něco z toho zvolit, jako třeba tu velikost magnetu, a pak určíš celkový proud NI a pak ověříš, jestli se taková cívka dá vyrobit.
No a intenzitu v jádře najdeš z toho grafu...