Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám tady pár příkladů se kterými si kvůli dlouhé nemoci neumím poradit. Budu moc rád když mi někdo pomůžete.
9.Jaké teplo je třeba dodat 2 kg ledu (c1 = 2,1 kJ.kg-1.K-1) o teplotě –15 OC, aby za normálního tlaku nejprve
roztál a pak byl přeměněn na páru 100 OC teplou (lt = 334 kJ.kg-1, l100 = 2,26 MJ.kg-1)? [6,1 MJ]
10. Kolik ledu o teplotě –7 OC je zapotřebí k ochlazení 3 kg vody ze 26 OC na 6 OC ? [0,7kg]
11. Do 2,5 kg vody teplé 13 OC dáme 1,5 kg ledu o teplotě –22 OC. Jaký je výsledný stav směsi (teplota a
hmotnost jednotlivých složek)? [0 °C, ledu 1,3 kg, vody 2,7 kg]

↑ Gymnaziumlife:
ad 9)
Led se nejprve ohřeje na 0°C, pak roztaje na vodu 0 C, voda se ohřeje na 100 °C, pak se promění v páru.
Na to jsou potřeba 4 dávky tepla
ad 10)
Voda se ochladí
Led se nejprve ohřeje na 0 C, pak roztaje a ta voda se ohřeje na 6°C
Množství ledu je neznámá, která se z rovnice určí. Tepelné ztráty zanedbáme.
ad 11)
Určíme, jaké teplo přijme led k ohřátí na 0°C to teplo odevzdá voda a ochladí se.
Pokud bude teplota vody nad nulou, led začne tát.
↑ Richard Tuček:
Děkuji moc. Mohl byste mi prosím ještě říct do jakých vzorců mám dosazovat?

↑ Gymnaziumlife:
Výpočet tepla k ohřátí látky se počítá takto: Q=c*m*(t2-t1)
Výpočet tepla při změně skupenství se počítá takto: Q=l*m
↑ Richard Tuček:
Dobře děkuji moc, ale stále nevím jak v posledním příkladu dojít k výsledku. Myslíte ze byste mi mohl napsat podrobný postup?

↑ Gymnaziumlife:
Aby se led ohřál na 0°C, přijme jisté teplo, které snadno spočteme. Spočteme, jaké teplo vydá voda, aby se ochladila na 0°C.
Pokud bude teplo vydané vodou větší, led začne tát. Rovnovážný stav nastane, až bude teplota směsi vody a ledu na 0°C