Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 05. 2022 17:41 — Editoval troxl (09. 05. 2022 17:42)

troxl
Zelenáč
Škola: Liberec
Pozice: student
Reputace:   

Velikost úhlů v hodinách, čísla 8; 3 a 11

Dobrý den, na internetu jsem nalezl jen velmi obtížně pochopitelná řešení, jak vypočítat 3 úhly v trojúhelníku, který se protne se třemi body v hodinách. U mě konkrétně jsou to body 8;3 a 11. Vážně jsem na matematiku hloupý, takže moc děkuji za jednoduchou odpověď. Zítra z toho (a z jiného) píšeme a nechci na tom vyhořet. Děkuji. T

• (téma jako vyřešené označil(a) troxl)

#2 09. 05. 2022 18:21

Eratosthenes
Reputace:   140 

Re: Velikost úhlů v hodinách, čísla 8; 3 a 11

↑ troxl:

Ahoj,

pokud jsem správně pochopil, jde o vnitřní úhly v trojúhelníku, který má vrcholy v daných číslech na ciferníku:

http://imgway.cz/v/4I4r.jpg

Jednotlivá čísla spojená se středem ciferníku ho rozdělují na dvanáct shodných úhlů. Úhel [mathjax]\varrho [/mathjax] je tedy 30 stupňů. Úhel [mathjax]\omega [/mathjax] je čtyřikrát větší. Úhel [mathjax] \alpha [/mathjax] vytíná na ciferníku stejný oblouk jako  [mathjax]\omega [/mathjax], ale vrchol nemá ve středu ciferníku, ale na jeho obvodu. Podle věty o obvodovém úhlu je tedy poloviční než [mathjax]\omega [/mathjax].

Takže v rychlosti např. [mathjax]\beta [/mathjax] při vrcholu B: Středový úhel - tři dílky = 90 stupňů, [mathjax]\beta [/mathjax] je poloviční.

Podobně [mathjax]\gamma [/mathjax]

Budoucnost patří aluminiu.

#3 09. 05. 2022 20:48

troxl
Zelenáč
Škola: Liberec
Pozice: student
Reputace:   

Re: Velikost úhlů v hodinách, čísla 8; 3 a 11

↑ Eratosthenes:
Dobrý den, moc Vám děkuji, Váš příspěvek mi moc pomohl s porozuměním látky. Hezký den

Pro ty, komu by to stále připadalo nesrozumitelné: rozdělte si kruh na 12 dílů podle hodin a vyznačte střed. Jeden dílek má 360°/12, tedy 30°. Potom si vyberte libovolný bod trojúhelníku u úhlu, který chcete vyřešit a u protilehlé strany spočítejte všechny dílky. Dosaďte do vzorce: (počet dílků*30)/2.
Např. na obrázku od @Eratosthenes:Pro bod A je protilehlá úsečka CB. Pak všechny vyznačené body (tedy pomyslná čísla hodin) u CB spojte se středem a spočítejte dílky. Proti bodu A jsou 4. 4*30=120° a výsledek vydělte dvěma: vyjde Vám 60°. Tedy jednoduše: u B jsou dílky 3:  (3*30)/2 je 45°. Poslední úhel je již jednoduchý. Téma zamykám.

Zápatí