Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o vysvětlení postupu, případně kroky, které mě dovedou k výsledku. Řešení by bylo také fajn, ale není to potřeba.
Příklad: Aniž byste řešili rovnici: x³+6x²+2x-7=0, nalezněte součet 4. mocnin jejích kořenů.
Zkoušel jsem použít Vietovy vzorce:
(x1 + x2 + x3) = -b / a
(x1x2 + x2x3 + x3x1) = c / a
x1x2x3 = -d / a
Přičemž a, b, c, d jsou koeficienty rovnice.
a = 1, b = 6, c = 2, d = -7
Na Geogebře jsem našel, že kořeny jsou zhruba {-5,4; -1,5; 0,9}.
Pokud tomu správně rozumím, tak součet 4. mocnin je tedy:
x1⁴ + x2⁴ + x3⁴
Musím tudíž zjistit jednotlivé hodnoty kořenů a pak je umocnit 4. Zkoušel jsem použít všechny Vietovy vzorce a dostat tak 3 rovnice o 3 neznámých, ale výpočty začaly být brzy dost "zamotané".
Je k tomuto řešení potřeba nějaký vzorec, nebo věc, která mi uniká? Děkuji předem
↑ Milanyx:
Ahoj, zkus si vygooglit "symetrický polynom" a "elementární symetrický polynom".
↑ check_drummer:
Už asi chápu. Řeší se to hlavně těmi elementárními. Víceméně jsem začal dobře, ale nevyužil jsem těch elementárních symetrických polynomů. Až ráno vstanu, zkusím to. Děkuji za pomoc s vyřešením.
Lze využít větu, že (zhruba řečeno) každý symetrický polynom lze vyjádřit pomocí elementárních symetrických. Existuje na to univerzální postup, ale tady se to dá asi zvládnout intuitivně.
Stránky: 1