Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
můžete mi prosím někdo pomoct spočítat tenhle příklad f(x,y)=1+25/x -8/y-5xy a nějak mi trošku vysvětlit jak zjistím ty kritické body(maximum, minimu,sedlové body)
vím, že musím spočítat derivace f(x) = -25/x^2 -5y
f(y) = 8/y^2 - 5x pak položit nule, ale pak dál nevím co s tím. díky
↑ Terrrka:
Resis soustavu rovnic:
-25/x^2 -5y = 0
8/y^2 - 5x = 0
---------------------
z toho vznikne několík stacionárních bodů (x_1, y_1), (x_2, y_2), které musíme vyšetřit, co jsou - zda bude max, min nebo nic. pro vyšetření bude potřeba najit 2. parciální derivace a sestavit matici druhých derivaci.
Podrobně je to uvedeno v odkazu, co jsem davala na matonline. nebo zde:
http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … obsah.html (témeř na závěr jsou funkce více proměnných)
Tak se ozví, kam jsi došla (zde jsou odkazy, kde se to dá kontrolovat i "strojově" online). OK?
↑ Terrrka:
Zdravím,
Resime soustavu rovnic, dosazovaci metoda
z teto rovnice vyjadrime 
, po dosazeni mame 

pouzivamuzitecne vzorce
tato rovnice ma 2 koreny, z toho x=0 nepatri do def. oboru zadane funkce, proto je potreba vysetrit pouze koren x=5/2 a k nemu odpovidajici y (po dosazeni).
Doufam, ze někdo z hodnych a odborne zdatnejsich kolegu, dohledne na další zdarny prubeh, ja ted tady nebudu. Také je potreba brat ohled na ranní hodinu.