Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
měl bych zde na vás jeden dotaz. Jaký nejmenší úhel v zimním období svírá Slunce s vodorovným povrchem země pro čr. Já odhaduji okolo 15-20°, ale rád bych to věděl, jestli to nevíte někdo úplně přesně?
S pozdravem
Podel mě 0, když zapadá nebo vychází, ale asi jsem špatně pochopil zadání nebo je nepřesně napsané.
A Slunce podle mě nemůže svírat žádný úhel, nejspíš jsou tím myšleny sluneční paprsky...
↑ check_drummer:↑ check_drummer:
Ano myslel jsem sluneční paprsky.
No, pokud myslíš to co já, tedy nejmenší výšku slunce nad obzorem v poledne, tak ... ČR leží zhruba na 50 stupni severní šířky. Takže kdyby byla zemská osa "svislá" (kolmá na rovinu, ve které země obíhá slunce), tak bude slunce každý den vystupovat 90-50=40 stupňů nad obzor.
Zemská osa je ale nakloněná zhruba o 23 stupňů, takže v tomto rozsahu se výška slunce nad obzorem v průběhu roku mění. V létě vystoupá až do 40+23=63 stupňů, v zimě naproti tomu jen do 40-23=17 stupňů. Na jaře a na podzim je v té výšce 40 stupňů.
Přesně je to zde, v zadání se zvolí datum a město, pak je to údaj "next maximum altitude"
https://www.wolframalpha.com/input?i=sun+prague+20+juni