Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o návod na vyriešenie tejto konštrukčnej úlohy:
Sú dané 2 rovnobežné priamky b, c a priamka a s nimi rôznobežná. Zostrojte rovnoramenný trojuholník ABC so základňou AB, ak výška vc = 5 cm. Bod A má ležať na a, bod B na b, bod C na c.
Pôvodné zlé zadanie som už editoval.
↑ Ongewasgone:
Ahoj, zkus udelat nejakou vhodnou rovnobezku s primkou c.
↑ laszky:Ospravedlňujem sa, ale poplietol som názvy priamok v zadaní, správne znenie má byť:
Sú dané 2 rovnobežné priamky b, c a priamka a s nimi rôznobežná. Zostrojte rovnoramenný trojuholník ABC so základňou AB, ak výška vc = 5 cm. Bod A má ležať na a, bod B na b, bod C na c.
↑ Ongewasgone:
Možno pomôže os uhla , ktorý zvierajú priamky a, b (sú dva také uhly tuším, pri jednom vznikne trojuholník ACB - pri klasickom čítaní názvu proti smeru hodinových ručičiek.)
Takto nájdeš bod C.
Zabezpečiť 5 cm výšku na c a nájdenie bodov A, B je už hračka.
(ale pripadá mi to nejaké jednoduché a žiadne priame zobrazenie sa pri tom postupe nepoužije, snáď je to v poriadku...)
↑ Ongewasgone:
(jenom nevím, co to má společného se shodným zobrazením...)
↑ Eratosthenes:
:-)
Ale tuším aj ten môj postup funguje - či?
A tiež neviem, ako tam natiahnuť nejaké zobrazenie...
↑ misaH:
Mozna posunuti by slo:
Nejdriv se sestroji libovolny rovnoramenny trojuhelnik ABC, ktery splnuje [mathjax] B\in b[/mathjax], [mathjax]C\in c[/mathjax] a [mathjax]v_c=5[/mathjax]cm.
A pak se trojuhelnik posune ve smeru tech rovnobezek tak, aby bylo i [mathjax]A\in a[/mathjax].
↑ Ongewasgone:
Ahoj, a jsi si jistý, že tam nechybí žádná další podmínka? Takto mi to přijde, že těch trojúhelníků lze sestrojit mnoho....