Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 10. 2022 13:18

Pomeranc
Pozice: student
Reputace:   10 

Příklad PDR

Ahoj,

řeším jeden příklad z PDR a úplně se mi to nedaří.
[mathjax]u=|x|^{2-d} [/mathjax] pro d>=3 v B1(0).
Ukažte
[mathjax]u\in W^{1,p}(B1)  \ \   \forall p\in [1,d´]  \ \ d´=\frac{d}{d-1}[/mathjax]
[mathjax]u  \ \ not \in   W^{2,p}(B1)  [/mathjax]
[mathjax]div(\nabla u) =0   \ \ in   \ \ B1(0)-\{0\}[/mathjax]
Jestliže [mathjax]u \in   W^{2,p}(\Omega )  [/mathjax], tak by [mathjax]div(\nabla u) =0   \ \ in   \ \ B1(0)[/mathjax]
[mathjax]\int_{B1}udiv(\nabla \varphi) <> 0  \ \ \varphi \in C^{\infty }_{0}(\Omega )[/mathjax]

Začala jsem tím prvním a hlavně mi dělá problém zjistit, zda funkce náleží do Lp na kouli či ne, a proč se vlastně ověřuje, že gradient skládající se ze slabých derivací patří do Lp, proč to nestačí ověřit pro ty derivace samostatně.

#2 16. 10. 2022 12:45

Bati
Reputace:   192 

Re: Příklad PDR

Ke zjisteni, jestli patri do Lp na kouli pouzijes tzv.integral pres slupky (coarea formula, dusledek Fubiniho vety), napr.
[mathjax]\int_B|x|^{p(2-d)}\,\mathrm{d}V=\int_0^1\int_{S_r}|x|^{p(2-d)}\,\mathrm{d}S\,\mathrm{d}r=\int_0^1r^{p(2-d)}|S_r|\,\mathrm{d}r=|S_1|\int_0^1r^{p(2-d)+d-1},[/mathjax]
kde [mathjax]|S_1|[/mathjax] je povrch jednotkove koule v d dimenzich a pouzil jsem, ze [mathjax]|S_r|=r^{d-1}|S_1|[/mathjax]. Ted vidis, ze aby ten integral existoval, potrebujes podminku [mathjax]p(2-d)+d-1>-1[/mathjax], tj. bud [mathjax]d\leq 2[/mathjax], nebo [mathjax]p<\frac{d}{d-2}[/mathjax]. To je ale jen integrovatelnost funkcnich hodnot, pro derivace ti podminky vyjdou samozrejme striktnejsi, ale postup je stale stejny. Jestli budes vysetrovat [mathjax]|\nabla u|^p[/mathjax] nebo [mathjax]|\partial_iu|^p[/mathjax] pro vsechny [mathjax]i[/mathjax] je naprosto ekvivalentni. Byt tebou, tak si predpocitam nasledujici jednoduche formulky:
[mathjax]\nabla|x|^2=2x[/mathjax],
[mathjax]\nabla|x|=\nabla\sqrt{|x|^2}=...=\frac{x}{|x|}[/mathjax]
[mathjax]\nabla|x|^p=p|x|^{p-2}x[/mathjax]
a pak se snadno propracujes az k
[mathjax]\nabla |x|^{2-d}=(2-d)\frac{x}{|x|^d}[/mathjax]
[mathjax]\nabla\nabla|x|^{2-d}=\frac{2-d}{|x|^d}(I-d\frac{x}{|x|}\otimes\frac{x}{|x|})[/mathjax]
[mathjax]\Delta |x|^{2-d}=I\cdot\nabla\nabla|x|^{2-d}=0[/mathjax]
To jsou vsechno regulerni vypocty, pokud to chapes ve smyslu distribuci. Takze jakmile zajistis integrovatelnost tech derivaci, vis ze se budou shodovat se slabymi derivacemi.
Podminka na [mathjax]u\in W^{1,p}(B)[/mathjax] podle me vyjde [mathjax]p\in[1,d')[/mathjax], tj. vyjma [mathjax]d'[/mathjax].
Vlastnost [mathjax]\Delta u=0[/mathjax] je urcite pravda na kazdem mezikruzi [mathjax]B_1-B_r[/mathjax], protoze zadana funkce je tam hladka. Tim padem, je jasne, ze ta rovnost musi platit i na [mathjax]B_1-\{0\}[/mathjax].
Zbyva overit, ze kdyz [mathjax]v\in W^{2,p}[/mathjax] a [mathjax]\Delta v=0[/mathjax] na [mathjax]B_1-\{0\}[/mathjax], tak nutne [mathjax]\Delta v(0)=0[/mathjax], jestli spravne chapu zadani.

#3 19. 10. 2022 17:41

Pomeranc
Pozice: student
Reputace:   10 

Re: Příklad PDR

↑ Bati:

Já jsem ty formulky asi moc nepochopila, a tak raději napíšu, kam až jsem došla.
Kandidát na slabou derivaci podle i mi vyšel [mathjax](2-d)|x|^{-d}x_{i}[/mathjax].
Gradient [mathjax](2-d)|x|^{1-d}[/mathjax] . Z toho vychází podmínka [mathjax]p(1-d)+d-1<-1[/mathjax].
Pak jsem se snažila dokázat, že slabá derivace je opravdu slabou derivací.
[mathjax]\int_{B1(0)}{\frac{d\varphi }{dx_{i}}|x|^{2-d}}=-\int_{hrB1-B\varepsilon }^{}|x|^{2-d}\varphi \frac{x_{i}}{|x|}+\int_{B1-B\varepsilon }^{}|x|^{2-d}\frac{d\varphi }{dx_{i}}-\int_{B\varepsilon }^{}(2-d)|x|^{-d}x_{i}\varphi [/mathjax]
S tím, že s prvním integrálem si dokážu poradit, u zbylých dvou nedokážu říct, zda to bude v pořádku, když epsilon pošlu do nuly.

Vlastně ano, ale i se musí ověřit, že nakonec ten laplace nula nebude,aby funkce nebyla v prostoru [mathjax]W^{2,p}[/mathjax]

Zápatí