Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych poradit s příkladem z Diskrétní matematiky. Problém je v tom že absolutně nerozumím zadání. Zde je odkaz na příklad:https://homel.vsb.cz/~kov16/files/dim2022_projekt03.pdf
Zadání: Sestavujeme Hellerovská kódová slova ze symbolů 0, 1 a 2. Každé Hellerovské kódové slovo musí
obsahovat posloupnost dvou sousedních symbolů 22. Kolik takových kódových slov délky n existuje?
Návod: Rozborem možností několika posledních symbolů každého kódového slova sestavte rekurentní
rovnici a tu vyřešte.
Co to jsou hellerovská kódová slova? Nikde na internetu jsem o tom nic nenašel a nikdy jsem o tom neslyšel.
Ahoj, možná je tvůj text přímo definice:
Lékorka napsal(a):
Sestavujeme Hellerovská kódová slova ze symbolů 0, 1 a 2. Každé Hellerovské kódové slovo musí
obsahovat posloupnost dvou sousedních symbolů 22.
↑ check_drummer:
Takže jestli to chápu správně tak mám znaky {0,1,2} z těchto vytvořím n slov, které mají vždy 22 vedle sebe?
Tady je vizualizace jak tomu rozumím.
f(0) = 0
f(1) = 0, jestli má slovo délku jedna tak můžu vytvořit slova 0,1,2 což znamená taky = 0
f(2) = 1, vytvoří se mi tyto páry
(00,01,02)
(10,11,12)
(20,21,22) je tam jen jednou 22, takže f(2) = 1