Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o pomoc s postupem u pár příkladů v dlouhodobém domácím úkolu – pod příklady jsou i jejich výsledky, opravdu potřebuji pomoct pouze v postupem.
(Vždycky jsem si příklad roznásobila a pak se vytýkáním nedokázala dostat ke správnému výsledku).
Nějak se mi sem nepovedly zkopírovat horní indexy čísel, takže "^2" znamená "na druhou", atd.
Ocením jakoukoli pomoc, třeba i jeden, dva příklady by mi moc pomohly.
Předem děkuji, Bára.
1. x^2 + (a − 3)x + 2(1 − a)
2. (x + y)^2(x − y) + (y + z)^2(y − z) + (z + x)^2(z − x)
3. (x + y + z)^3 − x^3 − y^3 − z^3
4. (x^2 + y^2)^3 + (z^2 − x^2)^3 − (y^2 + z^2)^3
5. bc(b + c) + ca(c − a) − ab(a + b)
6. (a − b)(p − a)(p − b) + bp(p − b) − ap(p − a)
7. y^3(a − x) − x^3(a − y) + a^3(x − y)
8. a^3 + b^3 + c^3 − 3abc
9. x(y^2 − z^2) + y(z^2 − x^2) + z(x^2 − y^2)
Výsledky: 1. (x + a − 1)(x − 2)
2. (y − z)(x − y)(x − z)
3. 3(y + z)(x + y)(x + z)
4. 3(x^2 − z^2) (x^2 + y^2) (y^2 + z^2)
5. (a + b)(b + c)(c − a)
6. ab(a − b).
7. (x − y) (x − a) (y − a) (x + y + a)
8. (a + b + c) (a^2 + b^2 + c^2 − ab − ac − bc)
9. (y − z)(z − x)(x − y).
↑ liskasekac@post.cz:
Ahoj, ještě více ti pomůže, když sem napíšeš svlůj postup a podíváme se, co je na něm špatně.

↑ liskasekac@post.cz:
Jak mi vždycky říkala má profesorka. Nejdřív se zbav závorek.
Vezmu jako příklad první příklad :D
[mathjax]x^{2}+(a-3)x + 2(1-a)[/mathjax] závorky roznásobíš
[mathjax]x^{2}+xa-3x + 2-2a[/mathjax] a seřadíš členy
[mathjax]x^{2}+ax-3x-2a+ 2[/mathjax]
a to je celé :D
samozřejmě to ještě můžeš dát do tvaru závorek, ale podle mě je lepší tento zápis výsledku
hrozně jednoduché, ne?
teď už snad dáš ostatní příklady sama
hodně štestí
↑ mirek_happy24:
Ahoj, ale oni to musí upravit na součin... Viz také řešení.
↑ liskasekac@post.cz:
Něco lze chápat jako kvadratický polynom, ten na součin převést umíš ne? najdeš kořeny a vyjádříš jako součin kořenových činitelů...
U dost příkaldů toale budecelkem pracné a možná pomůže nějaký trik.

↑ check_drummer:
a jo, ale to snad zvládne každý...
↑ check_drummer: Nóó.. já sem to tak ňák roznásobila a už moc nevěděla co dělat.. až budu doma můžu poslat co mám, ale já to mám jenom roznásobený a pak pokusy o to to vytknou aby mi to vyšlo..
↑ liskasekac@post.cz:A jako ještě to zkusím jako ten kvadratický polynom.. ale jako nevím jestli s tím moc udělám.. já to mám totiž celý ňáký zamotaný.. 😅
↑ mirek_happy24:
To si nemyslím. Některé příkaldy nejsou triviální. A navíc rozklad na součin je složitější úkon než opačný, tj. roznásobování.
↑ liskasekac@post.cz:
Tak zkus ten první příkald, přestav si to jako kvadratickou rovnici (=0) s neznámou x a parametrem a. Najdi kořeny a pak uvidíme. Řešit se to dá i zpaměti pomocí Vietových vzorců.
Jinak všechno jsou to polynomy. Tak stačí když uhádneš jejich kořen a máš kořenový činitel.
↑ check_drummer: Děkuju za pomoc, zvládla jsem to za použití té kvadratické rovnice vypočítat.