Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, dělám dlouhodobou maturitní práci na vytápění rodinných domů a zasekl jsem se na příkladu:
A - hlavní místnost: 288,15K
B - vedlejší místnosti 293K
obsah stěn je stejný a je 12m^2, šířka 0,2m, materiál sádrokarton λ=0,21 Wm/K
Místnost A chci vytopit na 298,15K
učitel mi poradil, že nejjednoduší řešení výpočtu tepelných ztrát je iterace jelikož se tepelné ztráty mění v čase
Qc=Qz-Qp
Q=k*S*Δt
Δt-časový krok iterace
Qp=∑Kj*Sj*(va-vi)
j
K-součinitel prostupu tepla (konstanta)
S-obsah dané zdi (konstanta)
va-teplota okolí (konstanta)
vi-aktuální teplota v i-tém kroku
v i+1=vi+(Qci/m.c)
Qci-celkové tepelné ztráty či zisk v i-tém kroku
c-měrná tepelná kapacita (uvažuji že v místnosti není nábytek takže vzduch c= 1010 J/(kg.K)
m=V*ρ
V-objem místnosti = 162
ρ=1,188 kg/m3 (což se musí vynásobit 10^3 na základní jednotky)
když do vzorce v i+1(i+1 je dolní index) do jmenovatele dosadím všechny 3 hodnoty tak se iterace v mění pouze v tisícinách či desetitisícínách
příložil bych excel dokument ale nejde mi vložit screenshot a děkuji moc pokud se mi dostane jakékoliv rady :)
vkládám online printscreen excel dokumentu https://ctrlv.cz/Zr08

↑ SkimSkim:
Množství tepla, které projde za čas stěnou je: Q= lambda*čas*tepl.rozdíl*plocha/tloušťka
O sdílení tepla je též na mém webu www.tucekweb.info, sekce fyzika
Jestli to pomůže, nevím.
Já nějak nerozumím, jaký vliv má na hlavní místnost ta vedlejší místnost... a jaký okolí ... hmotnost vzduchu v místnosti mi přijde zanedbatelná vůči hmotnosti stěn, nechápu jak může být objem místnosti 162m^3 když steně mají plochu jen 12m^2 což je třeba 3x4m, z čehož plyne objem 4x4x3 = 48. Nechápu, čím se to vlastně vytápí, jakým výkonem...
Zkus to popsat tak, aby se to dalo pochopit.
Jinak ten iterační postup je správný, je to jako napouštění nádoby, která má ve dně otvor, kterým to průběžně odtéká. Dá se to spočítat i přímo, ale je na to potřeba diferenciální rovnice. Ale úloha musí dávat smysl.
Takže co je potřeba:
celková plocha zdí přes kterou dochází k tepelným ztrátám.
Rozdíl teploty uvnitř a venku (ať už je venku cokoliv). Pokud mají různé zdi různou venkovní teplotu, je třeba znát i dílčí plochy těch zdí.
Hmotnost věcí uvnitř místnosti (pokud do toho nechceš zahrnovat ty zdi, je to tvoje věc)
A výkon topení, kterým to vytápíš.
A pak taky, co chceš vlastně spočítat.
↑ MichalAld:
délka zdí je 2m a 3m
výška zdí 3m
zatím jsem dostal od vedoucího práce za úkol vypočítat pouze tepelný zisk či tepelnou ztrátu takže Qc mezi místností A která má na začátku 288,15K a má dosáhnout teploty 298,15 a místnost B kde je teplota konstantní a to 293K
žádné věci v místnosti nejsou
zatím jsem neurčoval žádné topidlo jen jsem dostal instrukci abych chápal nejdřív ten výpočet s tou iterací pouze výpočet toho jak se bude měnit tepelná ztráta
pokud je potřeba si určit topidlo tak na to se ještě musím podívat protože téma topidel jsem zatím pořádně neprostudoval
(omlouvám se pokud pletu páté přes deváté, ale tímto tématem jsem se ještě nezabýval. moc si cením trpělivosti a ochoty a samozřejmě rád tuto pomoc odměním :))
Pak ještě nedává smysl, aby byla "tepelná ztráta" v jednotkách energie (tedy teplo). Tepelná ztráta odpovídá výkonu. A jak už zmínil Richard Tuček, tepelná ztráta je
[mathjax]P_z = S \cdot \lambda (T_1-T_2)[/mathjax]
Na tom není potřeba nic iterovat.
Pokud tě ovšem zajímá, kolik energie spotřebuješ na to, abys zvýšil teplotu v místnosti z tvých 288 na 298K, musíš doplnit nějaké údaje:
1) nějakou hmotu, která v té místnosti je, a kterou potřebuješ ohřát. Pokud tam žádná hmota nebude, tak prostě jen zvýšíš výkon topení a teplota ze zvedne okamžitě (a není na to potřeba žádná energie). To je samozřejmě pitomost - protože je pitomost, aby místnosti neměly žádnou hmotnost.
2) jak dlouho má to vytápění trvat, nebo jaký výkon bude mít to topení. Čím déle to budeš vyhřívat (čím nižší výkon topení) tím na to padne více energie, protože tím déle ti bude unikat teplo ven.
Pokud tedy bude mít hmota místnosti nějakou tepelnou kapacitu cm (m jako místnost) a topení výkon Pt, tak platí, že
[mathjax]P_t \cdot \Delta t - P_z \cdot\Delta t= c_m \Delta T[/mathjax]
t je čas, T je teplota.
To můžeme upravit na
[mathjax]\Delta T = \frac{P_t \Delta t - P_z \Delta t}{c_m}=\frac{P_t \ - P_z }{c_m}\Delta t[/mathjax]
tedy
[mathjax]T_{n+1} = T_n + \frac{P_t \ - P_z }{c_m}\Delta t[/mathjax]
Ještě musíme vzpomenout, že tepelné ztráty Pz nejsou stále stejné, ale závisí na rozdílu teploty ve vytápěné místnosti a té sousední místnosti. Když to dosadíme, dostaneme finální vztah
[mathjax]T_{n+1} = T_n + \frac{P_t \ - S\cdot \lambda(T_n - T_B) }{c_m}\Delta t[/mathjax]
TB je teplota v té sousedící místnosti,
Tn je teplota v naší místnosti, kterou počítáme.
dt je časový úsek, ten si můžeme zvolit, obecně čím menší tím přesnější výsledek dostaneme.
A můžeš iterovat. Není to nic složitého. Znáš počáteční teplotu T0, s tou začneš, spočítáš T1, z ní pak T2 a tak dále, až se dostaneš na teplotu kterou potřebuješ.
Pokud tě zajímá spotřebovaná energie, tak je to Pz * celkový čas.
Jo, a taky se ti může stát, že při nízkém výkonu topení požadované teploty nedosáhneš vůbec. Ve chvíli kdy se tepelné ztráty vyrovnají výkonu topení, tak teplota už dále neporoste. Je to tzv. ustálená teplota, a k ní se budeš jen exponenciálně blížit. Není nakonec velký problém tuhle rovnici vyřešit přímo a odvodit si tak vzorec.