Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte, potřeboval bych pomoct s odpovědí na otázku, proč je při vyšetřování nezávislosti kvantitativních dat důležitá podmínka dvourozměrné normality dat.
Mám za to, že to je kvůli přesnosti výsledku, protože kdyby data nebyla normálně rozdělená, tak díky šikmosti vyjdou jiné hodnoty výběrového korelačního koeficientu. Jedná se tedy o eliminaci chyby I. typu.
Možná to je dobře, možná ne, potřebuju to nějak dát dohromady, slušně zformulovat. Případně mi dejte odkaz na literaturu, já se s ním poperu, ale nikde jsem to napsané nenašel.
↑ perhalik:
Zdravím,
K. Rektorys Přehled užité matematiky (já mám vydání z roku 1973) v kapitole 35 v části 35.2 Lineární regresní funkce" říká, že je potřeba vyslovit předpoklady o pravděpodobnostním rozdělení náhodných veličin... a že důsledky vyplyvyjí pravě z předpokladů o normálním rozdělení. A dál v časti 35.10 "Normální rozdělení náhodných veličin" speciálně rozebírá , že pokud máme předpoklad, že náhodné veličiny maji normální rozdělení, dostaneme výsledky které jsou velmi důležité... Moje chápání je takové, že bez tohoto předpokladu by se nedápo odvodit a použit vzorce, co se používají v metodě.
Něco dalšího, ale jen naznačeno, bych řekla: http://home.zcu.cz/~sediva/pse/pse_pr12.pdf
Snad to bude to, co potřebuješ, kniha určitě bude k nalezení.
Stránky: 1