Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, rád bych vás požádal o pomoc s tímto příkladem: Vypočtěte v jaké vzdálenosti od Země leží body,
kde je gravitační síla Země a Slunce v rovnováze. Vyšlo mi jako výsledek cca 211,6 mil. km. Takže to znamená, že střed gravitačních sil leží 211,6 mil. km - 150 mil. km, tj. cca 60 mil. km ve směru od Slunce ze středu Země? Děkuji za odpověd.
↑ jáchym16:
Hezký den.
Jsem z toho povídání trohu zmatený. Hledaný bod by měl ležet na spojnici Země - Slunce, řekněme, že ve vzdálenosti x od středu Země. Mají-li být gravitační síly v uvedeném bodě v rovnováze, tak bych řekl, že podle gravitačního zákona bude platit vztah
[mathjax]\displaystyle \frac{κ\cdot m}{x²}=\frac{κ\cdot M}{(d-x)²}[/mathjax]
(κ = grav.konst; m,M = hmotnosti Země,Slunce; d = vzdálenost Země,Slunce).
Z toho (pokud jsem správně dosadil konkrétní hodnoty) vychází
x = zhruba 259 tis. km:
Odkaz
(Snad jsem to nepopletl)
↑ jáchym16:
Ahoj, mám upřesňující dotaz. Řešení můžeme hledat:
1) Jen na úsečce mezi středem Země a Slunce
2) Na přímce Země - Slunce
3) V celém prostoru
Ale v zadání nevidím, co se požaduje. Pokud nic, tak bych čekal, že bod 3), ale to mi zas nesedí s uevdeným řešením.
Já teda nevím, ale zadání mi přijde celkem jasné. Má se jednat o body, kde se "vyrovnají gravitační síly", tj. kde mají opačný směr a stejnou velikost. I když to budeme řešit v celém prostoru, stejně nemohou mít opačný směr jinde než na spojnici středů.
Zadání mluví jen o rovnováze gravitačních sil, takže žádné ty "odstředivé síly" se nemají brát do úvahy. Nehledáme těleso, které by v nějakém bodě zaujmulo stabilní stav, hledáme jen místo, kde dojde k rovnováze těch gravitačních sil.
Newtonovy gravitační síly se šíří nekonečně rychle, takže vzájemný oběh Země a Slunce nemusíme brát v úvahu (v tomto zjednodušeném pohledu).
Také lze ukázat (i když to není úplně triviální), že gravitační síla vyvolaná sféricky symetrickým tělesem je stejná jako gravitační síla vyvolaná hmotným bodem stejné hmotnosti. Platí to tedy jen nad povrchem toho tělesa.
Takže to nemůže být jinak, než napsal ↑ Jj:, pokud tedy ta vzdálenost vychází nad povrchem Země (což je asi splněno). A intuitivně bych řekl, že když je hmotnost Země menší než miliontina hmotnosti slunce, tak by se ten bod měl nacházet někde blízko Země.
Tu rovnici rovnováhy můžeme upravit do trochu srozumitelnějšího tvaru,
[mathjax]\displaystyle \frac{κ\cdot m}{x²}=\frac{κ\cdot M}{(d-x)²}[/mathjax]
[mathjax]\displaystyle \frac{ m}{x²}=\frac{ M}{y²}[/mathjax]
[mathjax]\sqrt{\frac{M}{m}}=\frac{y}{x}[/mathjax]
Tedy že poměr těch vzdáleností (ke Slunci a k Zemi) odpovídá odmocnině poměru hmotností. Samozřejmě, pokud to chceme spočítat, musíme ještě doplnit, že x+y = d, celková vzdálenost Země-Slunce. Ale že to musí být 1000x blíž k Zemi než ke Slunci je jasné i bez toho. Poměr hmotností Země a Slunce je zhruba milion.
A pokud nás zajímá jen přibližný výsledek , můžeme klidně říct, že vzdálenost našeho bodu od Slunce je prostě stejná jako vzdálenost Země od Slunce (s chybou v řádu 0.001) a z naší rovnice (jen jsem ji převrátil)
[mathjax]\sqrt{\frac{m}{M}}=\frac{x}{y}[/mathjax]
dostaneme
[mathjax]\sqrt{\frac{m}{M}}=\frac{x}{d}[/mathjax]
tedy
[mathjax]x = d\sqrt{\frac{m}{M}}[/mathjax]
Což je tedy ta zhruba tisícina ze 150 milionů kilometrů, takže cca 150 tisíc kilometrů.
Výsledek se samozřejmě lehce zpřesní, když použijeme skutečný poměr hmotností Země a Slunce, a né jen řádový.
↑ jáchym16:
Nechceš sem hodit ten postup, jak jsi přišel na vzdálenosti v řádu desítek milionů kilometrů?
↑ MichalAld: Takhle mi zo vyšlo že je to těch cca 211 mil. km od středu Slunce. Odkaz na postup: https://ibb.co/pnqc7s8
↑ MichalAld:
Pravda, zajímá nás i směr síly a ne jen velikost.