Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zadání:
Pro přirozená čísla a, b a prvočíslo p platí, že a - b > p. Dokažte, že:
[mathjax]\frac{b^{2} - a^{2}}{a - b + 1} > \frac{p^{2}}{1 - p}[/mathjax]
Zdravím, chtěl bych požádat o radu s tímto příkladem. Nejdál jsem se dostal, když jsem vyjádřil, že:
p >= 2
b >= 1
a > p + b —> a >= 4
Dosazením dolních hodnot dostanu sice že nerovnost platí, ale těžko by se to dalo považovat za důkaz. Vzhledem k tomu, že jsem to spočetl jen pro tyto tři hodnoty.
Zkoušel, jsem to rozložit a aspoň částečně zkrátit, ale k tomu ta nerovnice není postavená. Substituce také nikam moc nevedla a v tuto chvíli mě nic dalšího nenapadá. Nedokázal by mi někdo prosím poradit?
Za jakoukoli zpětonou vazbu budu moc rád.
↑ Hjalmberi:
Ahoj, co některé výrazy a-b odhadnout pomocí p - nebo naopak - tak, abychom získali nerovnost, kterou budeme umět dokázat, a ze které bude plynout nerovnost požadovaná?
A rovnou bych zaměnil 1-p za p-1 a [mathjax]b^{2} - a^{2}[/mathjax] za [mathjax]a^{2} - b^{2}[/mathjax] (a změnil znaménko nerovnosti).
Taky bych se podíval, zda to náhodoiu neplatí pro jakéhokiv přirozené číslo (p>1), nejen pro prvočíslo....