Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den.
Běžná limita, která se řeší na střední škole s využitím znalosti součtu prvních n-členů aritmetické posloupnosti je např. tato:
[mathjax]\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1+2+3+\ldots+n}{n^{2}}=\frac{1}{2}[/mathjax]
Dnes za mnou dorazil jeden z mých studentů s dotazem, jak je to s rovností limit:
[mathjax]\begin{array}{l}
\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1+2+3+\ldots+n}{n^{2}}=\frac{1}{2}= \\
\quad=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1}{n^{2}}+\frac{2}{n^{2}}+\frac{3}{n^{2}}+\cdots=?
\end{array}[/mathjax]
Druhá limita součtu nekonečného počtu lomených výrazů by měla vyjít stejně, nicméně je na první pohled vidět, že by měla vycházet 0...
Pokusil jsem se mu vysvětlit, že součet nekonečně mnoha nekonečně malých nenulových hodnot nemusí být nula, nicméně si nejsem zcela jist, zda je problém právě v této věci a potřeboval bych tuto záležitost s někým zkonzultovat. Díky Yarda
↑ Yarda H.:
>> ... nicméně je na první pohled vidět, že by měla vycházet 0...
A proč by měla? Součet "nekonečně mnoha nekonečně malých čísel" může obecně vycházet naprosto jakkoliv. Například každý Riemannův integrál je součtem nekonečně mnoha nekonečně tenkých obdélníků. A vycházejí všechny ty integrály nula? Takový integrál by asi byl k ničemu....
Tak to je super, že ještě i dneska dokáží mít studenti zajímavé otázky...
Trik je v tom, že ta řada, co jste stvořili je ve skutečnosti limita dvou proměnných (třeba m,n), něco jako
[mathjax]\lim _{m \rightarrow \infty, n \rightarrow \infty} \frac{1}{n^{2}}+\frac{2}{n^{2}}+\frac{3}{n^{2}}+\cdots+\frac{m}{n^{2}}=?[/mathjax]
No a u limity dvou proměnných (nevím, jestli to víš) nemusí limita obecně existovat, pokud závisí na tom, jakým způsobem se k "cílovému bodu" dostáváme. Vlastně je docela problém vůbec dokázat, že limita existuje.
A tady je krásně vidět, že když nejprve necháme jít k nekonečnu to m (při nějakém konstantním n) tak dostaneneme výsledek nekonečno, když necháme nejprve jít k nekonečnu to n, tak zase dostaneme výsledek nula. A můžeme dostat taky cokoliv mezi tím, protože pro konečná m,n to můžeme zase napsat jako částečný součet, tedy
[mathjax]\lim _{m \rightarrow \infty, n \rightarrow \infty} \frac{\frac{1}{2}(1+m)m}{n^{2}}=\lim _{m \rightarrow \infty, n \rightarrow \infty} \frac{1}{2}\frac{m+m^2}{n^{2}}[/mathjax]
A limita m/n je zrovna takový učebnicový příklad limity která neexistuje. Protože i při jednoduché volbě "cesty" m = k.n dostaneme výsledek k, tedy závislost na "volbě cesty".
Ale pokud v našem případě zvolíme cestu takovou, že m=n, dostaneme zase původní limitu jedné proměnné s původním výsledkem 1/2. Znamená to ovšem, že řadu musíme sčítat přesně tímto způsobem, že musíme vzít přesně tolik členů, kolik je to číslo n ve jmenovateli.
Není velký problém zvolit takovou "cestu", abychom dostali nekonečno i z toho členu m/n^2.
Takže v obecném případě tato 2D limita neexistuje, vhodným způsobem sečtení této řady můžeme dostat libovolný výsledek mezi nulou a nekonečnem - ale pokud ji budeme sčítat přesně tak, aby to odpovídalo té původní 1D limitě, dostaneme taky stejný výsledek 1/2.
↑ Yarda H.:
Zdravím, nejprve je potřeba definovat co se myslí výrazem:
[mathjax]\\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1}{n^{2}}+\frac{2}{n^{2}}+\frac{3}{n^{2}}+\cdots[/mathjax]
↑ MichalAld:
Ahoj, možná by bylo vhodné sem napsat definici limity funkce dvou proměnných. Je to sice speciální případ limity funkce (dvou proměnných), ale jestli to chápu dobře, tak dotaz vzešel ze studia limity posloupností, tak třeba ani nemají limitu funkce více promněnných definovanou, možná ani limitu funkce jedné proměnné...
↑ check_drummer:
A ty myslíš, že já znám nějakou definici? Moje představa o matematice je dost intuitivní...
Tuhlevá jsem zjistil, že ani nevím, jak je definována množina reálných čísel.
↑ MichalAld:
To je vlastně definice limity funkce více proměnných, akorát místo absolutní hodnoty a nerovnosti se tam použije vzdálenost. Ale používají se i jiné definice, obecnější, např. pomocí struktury otevřených množin toho prostoru.

Díky všem za reakce, pomohlo mi to minimálně si uvědomit, že jsem studentům v přímé reakci na aktuální dotaz v hodině bez většího přemýšlení přistoupil na trochu nesmyslnou hru... Po příspěvcích všech zejména check_drummera jsem si uvědomil, že rovnost:
[mathjax]\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1+2+3+\ldots+n}{n^{2}}
=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1}{n^{2}}+\frac{2}{n^{2}}+\frac{3}{n^{2}}+\cdots
[/mathjax]
není vůbec správná, protože není založená na na správné úvaze, pokud jde o počet sčítaných členů (coby konkrétním n-tém členu posloupnosti, jejíž limita se počítá). Na tuto úvahu mne nasměrovala již úvaha o limitě dvou proměnných...
Správná by totiž měla být rovnost:
=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1}{n^{2}}+\frac{2}{n^{2}}+\frac{3}{n^{2}}+\cdots +\frac{n}{n^{2}}
[/mathjax]
Tato rovnost popisuje, že limita první posloupnosti je rovna limitě jiné poslounosti (stejné), jejíž n-tý člen je vyjádřen pomocí součtu n-členů... Tudíž nelze asi předpokládat, že by limita na pravé straně obsahovala v daný okamžik nekonečně mnoho členů (což bylo v předchozím příspěvku naznačeno pomocí tří teček...). V každém okamžiku obsahuje totiž pouze součet n členů, přičemž se n limitně blíží k nekonečnu...
Pokud tedy budeme uvažovat rovnost limit:
=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1}{n^{2}}+\frac{2}{n^{2}}+\frac{3}{n^{2}}+\cdots +\frac{n}{n^{2}}
[/mathjax],
pak je jasné, že součet n členů v pravé limitě půjde převést na společného jmenovatele a tudíž by výsledky měly být stejné... Vzhledem k tomu, že počet členů (sčítanců) v limitě na pravé straně se blíží nekonečnu, není možné využít větu o tom, že limita součtu posloupností je rovna součtu limit posloupností (což by na pravé straně dalo právě tu nulu, kterou studenti uvažovali)... Celá potíž je tudíž v tom, že na pravé straně je "neurčitý výraz", který je nutné pomocí úprav převést na posloupnost, jejíž limita lze již spočítat...
Díky všem za to, že jsem si v tom mohl udělat na základě vašich reakcí trochu ve vlastní hlavě pořádek...
Pěkné matematické vánoční dny...
PS: pokud by měl někdo pocit, že moje vyjádření není správné, prosím o nějakou korekci..
Díky
Yarda
↑ Yarda H.:
Jen pro upřesnění (všiml jsem si až teď). Zápis
[mathjax]\Huge \lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1+2+3+\ldots+n}{n^{2}}=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1}{n^{2}}+\frac{2}{n^{2}}+\frac{3}{n^{2}}+\cdots [/mathjax]
je nesmysl, přesněji řečeno, nesmyslná je ta limita vpravo. Správně má být (jak píšeš)
[mathjax]\Huge \lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1+2+3+\ldots+n}{n^{2}}=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{1}{n^{2}}+\frac{2}{n^{2}}+\frac{3}{n^{2}}+\cdots +\frac{n}{n^{2}}[/mathjax]
a já doplním:
[mathjax]\Huge \lim _{n \rightarrow \infty}\frac {\sum_{k=1}^{n} {k}} {n^2}=\lim _{n \rightarrow \infty}\sum_{k=1}^{n} \frac {k} {n^2}=\lim _{n \rightarrow \infty} \frac{ \frac {n} {2}\cdot (n+1)} {n^2}=\frac {1}{2}[/mathjax]
Úvahy o limitě funkcí dvou proměnných jsou zde (podle mě) zbytečné.
Yarda H. napsal(a):
Celá potíž je tudíž v tom, že na pravé straně je "neurčitý výraz"
Je to tak, ale vůbec to nepatří do uvozovek, protože na pravé straně opravdu vyjde [mathjax]\infty \cdot 0[/mathjax], takže je potřeba ten výraz upravit. A pokud sečtu tu řadu jako [mathjax](\frac{1}{n^2}+\frac{n}{n^2})\cdot \frac{n}{2}[/mathjax], vyjde mi [mathjax]\frac{1+n}{2n}[/mathjax], což dá v nekonečnu [mathjax]\frac{1}{2}[/mathjax], stejně jako když upravím ten původní výraz.