Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám úlohu:
Zobrazení f: [mathjax]\mathbb{Z}^{2}_{5} \Rightarrow \mathbb{Z}^{3}_{5} [/mathjax] je definované pro všechny vektory [mathjax](x_{1},x_{2})^{T} \in \mathbb{Z}^{2}_{5}[/mathjax] předpisem f([mathjax]x_{1},x_{2}[/mathjax]) = [mathjax](2x_{1}+3x_{2},4x_{1}+x_{2},x_{1}+x_{2})^{T}[/mathjax]
Nalezněte matici [mathjax][f]_{B2,B3}[/mathjax] zobrazení f vzhledem k bázi [mathjax]B_{2} = \{(3,3)^{T}, (2,1)^{T}\} [/mathjax] prostoru [mathjax]{Z}^{2}_{5} [/mathjax] nad [mathjax]{Z}_{5} [/mathjax] a bázi [mathjax]B_{3} = \{(2,1,2)^{T}, (4,3,0)^{T}, (1,1,0)^{T}\}[/mathjax] prostoru [mathjax]{Z}^{3}_{5} [/mathjax] nad [mathjax]{Z}_{5} [/mathjax].
Vím, že matice je určena:
[mathjax][f(b_{1})]_{B_{3}}, [f(b_{2})]_{B_{3}}[/mathjax]
Jak ale naleznu ty souřadnice? Nebo jaký je další postup?
Díky,
popcorn
↑ popcorn:
Ahoj, tak napr. [mathjax] f(b_1) [/mathjax] spocitas z definice zobrazeni [mathjax]f[/mathjax]:
[mathjax] f(b_1) \; = \; f(3,3) \; = \; (0,0,1), [/mathjax]
a pak resis soustavu rovnic
[mathjax] {\displaystyle \left(\begin{array}{rrr|r}2&4&1&0\\ 1&3&1&0\\ 2&0&0&1 \end{array}\right) } [/mathjax]
Resenim jsou souradnice [mathjax] [f(b_1)]_{B_3}. [/mathjax]
A tu soustavu taky řeším v [mathjax]\mathbb{Z}_{5}[/mathjax] že?
Pokud ano tak mi po úpravách vyšlo:
[mathjax] f(b_2) \; = \; f(2,1) \; = \; (2,4,3), [/mathjax]
[mathjax] {\displaystyle \left(\begin{array}{rrr|rr}2&0&0&1&3\\ 0&1&0&2&4\\ 0&0&1&1&2 \end{array}\right) } [/mathjax]
Ale co s tím teď, když jsem v celých číslech a ten první řádek nemá jedničku?
↑ popcorn:
Udelej si zkousku a zjistis sam, jestli to mas dobre (nemas).
Stránky: 1