Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Moc prosím, jestli mi někdo poradí, jestli to mám dobře. Konkrétně u příklad s tím míčem na volný pád mám pocit, že vzorce snad ano, ale jinak je to asi docela blbě. Navíc si už vůbec nejsem jistá, jestli správně převádím km/h na m/s
S tímto příkladem si ale nevím rady vůbec:
Těleso se pohybuje po nakloněné rovině o sklonu 30° z bodu A do bodu B. Určete rychlost tělesa v bodě B a čas. za který se do bodu B dostane, jestliže AB = 2m. součinitel smykového tření f=0,01 a rychlost tělesa v bodě A byla 1 m.s. Já vůbec nevím, jaká vzorce mám tady použít, když jich je tolik :-).
Moc děkuji za pomoc
↑ chicken63: Ahoj ! Mesiac je viacej vzdialeny pozri tu na str 5/15 ( asi chyba zadania)
http://www.ta3.sk/~zkanuch/apvv/wwwhesl … Mesiac.pdf
a všetko si na začiatku premeň na metre a dni na sekundy, potom rátaj....
Míč jsem pochopila - je to naprosto logické, ale člověk si to jaksi musí uvědomit :-(, měsíc by taky ušel, v zadání mám asi překlep, tu vzdálenost si opravím - děkuji za radu. A co ten trolejbus? Mám to dobře. Jsou to příklady na zkoušku, tak bych ráda věděla, jak na to. Ještě jednou děkuji za pomoc.
↑ chicken63:
1. Ten Měsíc nemáš vůbec dobře. Jednak v zadání je . Druhak periodu T máš zadanou ve dnech - musíš ji převést na sekundy, pokud chceš spočítat
v radiánech za sekundu. A za třetí
2. Trolejbus máš taky blbě. Jde o pohyb rovnoměrně zpomalený, takže a pak
. Čas celkového teoretického zastavení máš dobře, zbytek ne.
3. míč ti poradili
4. nakloněná rovina - potřebuješ si nakreslit jaké síly na nakloněné rovině působí:
Tíhová síla G působí kolmo na podložku, normálová síla působí kolmo na nakloněnou rovinu. Třecí síla Ft je dána jako součin normálové síly a součinitele smykového tření. Dále tam ve směru pohybu působí další síla, pro jednoduchost ji označme F1. Tedy zrychlení, kterým se těleso po nakloněné rovině pohybuje, se spočítá asi takhle:
A jakmile znáš zrychlení a, zbytek je už jednoduché počítání rovnoměrně zrychleného pohybu. Pro úplnost - má ti vyjít t=0,72 s a v=4,47 m/s
↑ Semexin:
Z posledního řádku obecného řešení plyne
že hmotnost znát nepotřebujeme