Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebuji pomoct s vysvětlením postupu určení diskriminantu kubické rovnice. Mám zapsány vzorový příklad, nechápu ale mezikroky.
Rovnice: x³ + px + q = 0, p,q € R, určete diskriminant D_3
Diskriminant D_3 = [(x_2 - x_1)(x_3 - x_1)(x_3 - x_2)]², x_1, x_2 a x_3 jsou kořeny rovnice
K výpočtu diskriminantu se dále použijí součty k-tých mocnin a vyjde, že:
D_3 = 3s_2s_4 + 2s_1s_2s_3 - s_2³ - 3s_3² - s_1²s_4
Nechápu jakým způsobem se k tomu došlo. Je pro to nějaký vzoreček který mi uniká?
Dále se použijí Vietovy vzorce a Newtonovy rekurentní vzorce a platí:
Sigma_1 = 0, Sigma _2 = p, Sigma_3 = -q ... Jak se na tyto hodnoty přišlo? Musím si to zapamatovat?
Děkuji předem za pomoc, omlouvám se za způsob zápisu, post píšu přes telefon. Bližší info kdyžtak dodám.
↑ Milanyx:
Sice nevím o co ti jde, ale
pro kubickou rovnici [mathjax]x^{3}+px+q=0[/mathjax]
je diskriminant [mathjax]D=\frac{p^{3}}{27}+\frac{q^{2}}{4}[/mathjax]
↑ Milanyx:
Ty sigmy máš proto, že jde o redukovanou kubickou rovnici, tzn. bez kvadratického členu. Tudíž kvadratický člen má koeficient 0, lineární p, absolutní q.
Podle definice z kořenů by ti mělo vyjít [mathjax]-4p^3-27q^2[/mathjax], v Cardanově vzorci se pak objevuje -108násobek tohoto diskriminantu, jak píše Honzc.
↑ Milanyx:
Ahoj, jestli to vidím dobře, tak diskriminant je symetrická funkce kořenů polynomu. Tedy je možné ho vyjádřit pomocí koeficientů toho polynomu. A teď jde o to najít toto vyjádření. Asi nejjednodušší bude si ten výraz diskriminantu roznásobit a sdružit k sobě vhodné výrazy a získat tak dílčí podvýrazy, které jsou rovněž symetrické.
A nebo použít přímo vzoreček, ale nevím jestli ti to vyučující uzná, protože podle mě toto cvičení není na aplikaci vzorečku, ale na práci se symetrickými polynomy.