Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Ak je n lubovolné prirodzené číslo, tak číslo 6²n-8 ( n sa má nachádzať vedla 2 mocniny, prepáčte ale neviem to tak napísať) je delitelné 7. Dobrý deň, riešim tento príklad lebo sa pripravujem na matematickú olypiádu napíšem tu počítanie tohoto príkladu a keď sa dostanem tam, kde to nerozumiem tak napíšem. Je to počítané matematickou indukciou. n=1 6²n - 8 = 6² - 8 = 36 - 8 = 28 a to je delitelné 7.
n+1 6²(n+1) -8 = 6²n+² - 8 = 6²n × 6² - 8 = 6²n × 36 - 8 =
(6²n - 8) + 35 × 6²n. Toto posledné (6²n - 8) + 35 × 6²n nerozumiem ako prišli k tomu 35× 6²n prosím vysvetlili by ste mi ako sa mám k tomu dopracovať. Ďakujem.
↑ Laura0002:
O kolik se liší čísla 36 a 35?
↑ osman: táto otázka ma celkovo zaskočila. Je celkom zvlášne pochopiť slovo líšiť sa. Neviem ako to myslíte líšia sa dosť veľa ak to myslíte vlastnosťami, ale pochybujem že toto je to čo odo mňa chcete počuť takže pravdepodobne chcete odo mňa porovnávanie čísiel rozdielom takže to bude 1. Prosím opravte ma ak píšem zle.
↑ Laura0002:
Ahoj, správně. Takže třeba výraz
[mathjax]36*x[/mathjax]
můžeme rozepsat jako?
↑ Laura0002:
Když [mathjax]36=35+1[/mathjax],
tak
[mathjax]36*x=...[/mathjax]
nebo obecně
[mathjax]36*výraz=...[/mathjax]
↑ Laura0002:
Zkuste se na to podívat ještě jednou...
↑ Laura0002:
[mathjax]36x=35x+x[/mathjax]
↑ Laura0002:
Co ještě zbývá udělat?
Asi jen zdůvodnit, proč je ten poslední výraz dělitelný sedmi...
↑ Laura0002:
Tak si ten výraz vpravo sečtěte a uvidíte to - odstranit závorky, sečíst hrušky s hruškama, jabka s jabkama a je to:-)
↑ Laura0002:[mathjax]6^{2n}+35.6^{2n}=?[/mathjax]
↑ osman: keď som sa snažila na toto prísť sama tak som použila photomath aby som sa na to pozrela a všimla si ako to vypočítať a bolo tam toto no a tu som nerozumela prečo tam nie je napísaná aj -8. Prosím nemohli by ste mi to nejak slovne vysvetliť ten postup a odôvodniť prečo to tak je, lebo ja to tam nevidím kludne aj nejaké videá, alebo text k tomu alebo viac príkladov kde by som to mohla porozumieť a naštudovať si to
Stránky: 1 2